ЦИЈЕНА ГАСА ПРЕМАШИЛА 1.500 ДОЛАРА ЗА ХИЉАДУ МЕТАРА КУБНИХ

378

Цијена гаса у Европи данас је премашила 1.500 долара за 1.000 метара кубних, показују подаци са лондонске „ИЦЕ берзе“.
„Гаспром“ саопштава да испоручује гас преко Украјине у складу са захтјевима купаца, што на данашњи дан износи 108,4 милиона метара кубних.

Уговорне обавезе „Гаспрома“ за транзит гаса преко Украјине за 2022. годину износи 40 милијарди метара кубних или око 109,6 милиона метара кубних дневно.

Вриједност фјучерса према индексу најликвиднијег „ТТФ“ чворишта у Холандији премашила је 1.522 долара за 1.000 кубних метара гаса.

Цијена гаса се од почетка трговине увећала за 4,5 одсто.

Такође, „Гаспром“ је 1. априла на додатној аукцији резервисао дио капацитета гасовода „Јамал-Европа“ за транзит гаса преко Пољске, показују подаци аукције на платформи „ГСА Платформ“.

Компанија је током ноћи резервисала 235.000 кубних метара гаса на сат транзитног капацитета од понуђених 3,7 милиона /нешто више од шест одсто понуде/.

„Гаспром“ ће моћи да искористи ову запремину од шест сати по средњеевропском времену 1. априла до шест сати по средњоевропском времену 2. априла.

На редовној аукцији, која је одржана током вечери 31. марта, компанија није резервисала гасовод.

Што се тиче украјинске маршруте, транзит гаса се од краја фебруара одржава на нивоу уговорних обавеза „Гаспрома“ за ову годину, што износи 109,6 милиона метара кубних.

Према информацијама на сајту „Оператора ГТС Украјине“, руски захтјеви за пумпање гаса кроз станице „Суџа“ и „Сохрановка“ на данашњи дан износе 107,6 милиона кубних метара.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је указ о трговини гасом са „непријатељским државама“, који је данас ступио на снагу.

Како би купили руски природни гас, потребно је да отворе рачуне у рубљама у „Гаспромбанци“.

/Срна/