ИСТОЧНА ИЛИЏА- Завршени књижевни сусрети „Симеон Милутиновић Сарајлија“

313

Пјесничко вече на којем су учествовали Тоде Николетић, Горан Врачар и Огњен Кандић било је завршна манифестација Трећих међународних књижевних сусрета „Симеон Милутиновић Сарајлија“ у Источној Илиџи.

Николетић је рекао новинарима да су овакве манифестације важне јер дјеци и младима пружају могућност да се искажу ван оквира онога што су научили у школи, те да теже ка стваралаштву јер их само то одређује као етичка и хумана бића.

Он је навео да је дјеци потребно пружити овакву базу која ће их одвојити на одређени начин од свега онога што им се нуди, што је површно, брутално и вулгарно.

„Културно наслеђе које смо задужили, морамо да сачувамо, поготово овде где је прва линија одбране нашег језика и културе“, истакао је Николетић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је општина поносна што су баш у овој локалној заједници покренули књижевне сусрете „Симеон Милутиновић Сарајлија“, те истакао да су овогодишњи били разноликог садржаја.

„Сигуран сам да кроз различите активности, које ће у будућности употпуњавати ову манифестацију, али и неке друге културне догађаје, становницима Источне Илиџе и града Источног Сарајева неће недостајати квалитетних културних садржаја“, рекао је Божовић, напомињући да је важно очување српског језика и ћирилице.

Директор Центра за културу и информисање Источна Илиџа Божидар Новаковић истакао је да су у оквиру манифестације организовани такмичење у бесједништву за ученике средњих школа и рецитаторско такмичење основаца из свих школа са подручја Источног Сарајева.

„С обзиром на то да смо имали четири такмичара у бесједништву, жири је одлучио да сви добију награде. У рецитаторском такмичењу је учествовало 20 ученика из основних школа, а заинтересованост публике је била велика“, рекао је Новаковић.

Он је истакао да је Николетић данас посјетио основне школе и одржао пјеснички час за основце, а у оквиру књижевних сусрета „Симеон Милутиновић Сарајлија“ одржано је књижевно вече Ненада Милкића и Иване Спахић.

Треће Међународне књижевне сусрете „Симеон Милутиновић Сарајлија“ организовао је Центар за културу и информисање Источна Илиџа у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.

Српски пјесник и учитељ Симеон Милутиновић Сарајлија рођен је у Сарајеву 3. октобра 1791. године, а преминуо је у Београду, 30. децембра 1847. године.

/Срна/