СОКОЛАЦ- За реконструкцију 54 надгробна споменика на „Новом Зејтинлику“ 80.000 КМ

216

Министарсво рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске за реконструкцију 54 надгробна споменика на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу издвојило је 80.000 КМ без ПДВ-а.

Уговор о реконструкцији потписали су данас у Бањалуци ресорни министар Данијел Егић, начелник општине Соколац Милован Бјелица, замјеник директора републичке Дирекције за обнову и изградњу Момчило Зелковић и директор Градског гробља Бањалука Ратко Јокић, као извођач радова.

Егић је истакао да је у протеклих 10 година издвојено око 880.000 КМ у ове сврхе, што је доказ бриге републичких власти за спомен-обиљежја, како би они били сачувани од зуба времена.

„Министарство континуирано гради културу сјећања, како бисмо од заборава сачували оне који су своје животе уградили у темеље Републике Српске“, рекао је Егић новинарима у Бањалуци.

Он је најавио да је у плану да се у наредном периоду издвоје одређена средства и за санирање спомен-костурница, те да очекује да ће врло брзо кренути реконструкција спомен-костурнице у Бањалуци.

Бјелица је захвалио за подршку републичким институцијама како би гробнице на „Новом Зејтинлику“ биле обновљене.

Он је подсјетио да је Војничко гробље „Нови Зејтинлик“ успостављено након потписивања Дејтонског мировног споразума и да су ту сахрањени Срби из шест општина који су погинули бранећи своја огњишта.

„Дошло је вријеме да гробнице, које су тада грађене и прављене у веома тешким условима, буду саниране и преуређене“, рекао је Бјелица.

Он је навео да је на овом гробљу има 970 надгробних споменика, од којих је више од 600 до сада реконструисано.

Јокић је рекао да је уговором о реконструкцији предвиђена потпуна санација 54 гробна мјеста.

„Рок за извођење радова је 90 дана, али сматрамо да ће то бити у краћем року“, рекао је Јокић.

/Срна/