ИСТОЧНА ИЛИЏА- Одржана манифестација „Васкршње радости“

175

У организацији општинског одбора Црвеног крста Источна Илиџа данас је на шеталишту Доктор Миодраг Лазић одржана манифестација „Васкршње радости“ која је окупила дјецу из предшколских установа и ученике основних и средњих школа са подручја Источне Илиџе.

Секретар општинског одбора Црвеног крста Источна Илиџа Ранко Скакавац рекао је да ће ова манифестација у будућности прерасти у традицију која ће од заборава чувати српске обичаје и традицију.

„Посебно сам почашћен тиме што су ову иницијативу прихватиле основне и средње школе, као и вртићи са подручја општине Источна Илиџа“, рекао је Скакавац новинарима.

Он је навео да су у оквиру манифестације за најмлађе организована такмичења у ликовним радовима, такмичење за најљепше и најтврђе јаје, трчање са јајетом у кашики, као и најљепши штанд.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић нагласио је да ће ова манифестација у будућности прерасти у традицију, те да ова година треба бити обиљежена српским јединством и слогом.

„Ове године то треба бити у фокусу дјеловања и нас као општине, као и свих одговорних људи у Републици Српској“, истакао је Божовић.

Госпава Вујчић је на данашњој манифестацији изложила народне рукотворине, а истиче да млади људи данас немају мотивације да се баве ручним радом. „Неће да уче, добију готово и када искористе баце“, истиче Госпава.

Борка Ждрале, која је на манифестацији јпоказала умијеће фарбања васкршњег јајета, истакла је да васкршње јаје има посебан укус, те да је тајна против пуцања јаја приликом бојења – со.

„По старинском обичају јаја се фарбају у луковини. Моја мајка и старе жене су фарбале јаја у луковини, тада боје није било а луковина се чувала по годину дана само за Васкрс“, подсјетила је она.

Манифестација „Васкршње радости“ првобитно је била планирана за сриједу, али је због лоших временских услова одгођена за данас.

/Срна/

Фото: РТВИС