САВЈЕТОВАЊЕ УЗГАЈИВАЧА ОВАЦА И КОЗА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – ОКО 200 ПОЉОПРИВРЕДНИКА НА ПРВОМ СКУПУ У СОКОЦУ

172

На првом едукативном скупу узгајивача оваца и коза из Републике Српске који је данас одржан у Сокоцу окупило се око 200 пољопривредника из цијеле Републике Српске, те гости из Србије.

Савјетовање је организовало Удружење овчара и козара Републике Српске уз подршку општине Соколац, с циљем унапређења развоја овчарства и козарства на овим просторима.

У оквиру савјетовања проф. др Божо Важић одржао је предавање о теми гајења оваца.

„Циљ предавања је да анимирамо произвођаче, знајући да је сточарство носилац пољопривреде, а да је једна од главних грана, нарочито у брдско-планинским подручјима управо овчарство“, рекао је Важић.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је DSC-1383.jpg

Присутни су имали прилику да послушају и предавање проф. др Жељка Лакића: Унапређење производње крме на природним ливадама и пашњацима и заснивање сијаних травњака.

„У Републици Српској се налази око 360.000 хектара под природним травњацима и те површине су због лошег газдовања у фази деградације, остварују се ниски приноси, а квалитет крме је лош. Циљ ових предавања јесте да кроз примјену одређених агротехничких и техничких мјера унаприједимо производњу, да побољшамо квалитет крме и побољшамо приносе“, казао је Лакић и додао да ова грана производње представља значајан извор прихода за велики број становника Републике Српске.

Милан Ћирић, предсједник Удружења овчара и козара Републике Српске истакао је да ово удружење заступа интересе узгајивача и едукацијама, семинарима и предавањима покушава да унаприједи овчарску и козарску производњу како би сви произвођачи имали предуслов за бољи развој своје производње.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је DSC-1395.jpg

Значај овог савјетовања истакла је Свјетлана Мичић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди-подручна јединица Источно Сарајево која је објаснила да је ово прво савјетовање овчара и козара не само у Републици Српској, него и у цијелој Босни и Херцеговини.

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у овогодишњем правилнику за подстицаје подржало је узгајиваче оваца тако што је број грла за услов за остваривање подстицаја за ову годину смањен са 100 на 50 грла. Поред тога, Министарство је повећало износ новца по грлу са 10 на 30 КМ. На подручју наше регије овчарство је негдје у другом плану и овај скуп је један од подстицаја за узгајиваче да остану на селу и да прошире своја стада. У наредном периоду ћемо гледати да омасовимо ово удружење и да у њега укључимо што већи број узгајивача оваца са свих 12 општина Сарајевско-романијске регије, да би у неком наредном периоду имали јаснију слику ко су произвођачи који желе озбиљније да се баве овом граном пољопривреде“, казала је Мичићева и додала да на подручју Сарајевско-романијске регије тренутно има око 40 хиљада грла.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што је ова локална заједница била домаћин савјетовања.

„Надамо се да ће овај скуп дати подстрек људима са овог краја и дати им нове идеје и визије за развој пољопривредне производње и сточарства. Имамо добре услове за развој овчарства и козарства и одређен број домаћинства који се већ баве том производњом, која до сада није била системски везана и организована. Апелујем на наше узгајиваче да се укључе у Удружење, да добију подршку и да се заједнички боре за бољи статус и услове производње“, рекао је Бјелица.

Узгајивачи оваца и коза са простора цијеле Републике Српске, покренули су иницијативу за удруживање у јединствено удружење које ће представљати интересе истих и служити даљем напретку у овчарској и козарској производњи. Један од циљева удружења је едукација узгајивача оваца и коза у свим аспектима узгоја у циљу подизања нивоа знања и свијести као предуслова за постизање бољих производних резултата на на фармама поштујући принципе добре одгајивачке и хигијенске праксе, добробити животиња и здравствене безбједности.

/Инфо центар Соколац/