ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојен ребаланс буџета у износу 13.769.215 КМ

497

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су данас ребаланс буџета у износу од 13.769.215 КМ, што је повећање око 5.000.000 КМ у односу на првобитни буџет.

Начелник општине Маринко Божовић рекао је да је ребаланс резултат кредитног задужења од 3.000.000 КМ и што је на основу пристиглих захтјева инвеститора за изградњу стамбених и пословних објеката процијењено да ће непорески приходи порасти за око 2.000.000 КМ.

Божовић је навео да је буџет по својој основи развојни, да ниједна марка неће бити потрошена на плате административних радника, већ искључиво за развој општине. „То обухвата унапређење инфраструктуре, као што је изградња улица и паркинга, те набавка просторија за потребе јавних предузећа које је основала општина, а за чији смјештај не постоје адекватне просторије“, појаснио је Божовић.

Он је додао да ће сви ти пројекти унаприједити положај становништва, али исто тако и статус јер ће доласком нових инвеститора бити створени услови за отварање нових радних мјеста.

Божовић је навео да је додатним буџетским средствима планирана куповина 5.000 метара квадратних земљишта иза цркве Светог Василија Острошког на Вељинама, гдје је у површинској етажи у плану градња одређених садржаја, а у сутерену два реда јавних гаража.

Додао је да се води рачуна и о социјалном аспекту, као што је пронаталитетна политика и сви њени аспекти, те суфинансирање доктора у Дому здравља и Болници Србија.

На дневни ред данашње сједнице уврштена је, а затим и усвојена одлука о кредитном задужењу Дома здравља Источно Сарајево у износу од 250.000 КМ, од чега ће 200.000 бити утрошено за набавку неопходне медицинске опреме, а 50.000 за плаћање обавеза према добављачима.

Одборници су једногласно усвојили одлуку о забрани градње мини хидроцентрала на подручју општине Источна Илиџа.

Божовић је нагласио да је изградња мини хидроелектрана проблем који индиректно дотиче општину Источна Илиџа с обзиром на то да Општинска управа овај природни ресурс намјерава користити за водоснабдијевање, за шта је већ израђена позитивна студија изводљивости.

„Пројекат водоснабдијевања општине биће у фокусу Општинске управе у наредном периоду. То није пројекат који ће бити брзо реализован и за њега ће бити потребно много финансијских средстава“, указао је Божовић.

Одборник СНСД-а Владимир Ћосовић рекао је да ова странка није подржала ребаланс буџета јер је његова структура таква да половина износа чини кредитно задужење и пореска стопа за непокретности, која је на једној од протеклих сједница, на приједлог начелника Божовића увећана за три и по пута.

На данашњем засједању усвојене су и одлуке о ратификацији меморандума о сарадњи општине Источна Илиџа са нишким општинама Пантелеј и Црвени Крст, те Стратегија развоја општине од 2021-2030. године, као и Акциони план одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским промјенама ове локалне заједнице.

/Срна/