ПАЛЕ- Обиљежен Свјетски дан без аутомобила

339

У Улици Милана Симовића на Палама данас је на један час обустављен саобраћај поводом обиљежавања Свјетског дана без аутомобила, с циљем подизања свијести људи о здравијем начину живота, као и о заштити учесника у саобраћају, посебно дјеце.

У програму обиљежавања овог значајног датума учествовали су ученици паљанске основне школе, Дјечији центар „Бубамара“, Полицијска управа за безбједност саобраћаја Пале и Удружење „Клуб идеја“ уз подршку локалне заједнице, града Источно Сарајево и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Директор Основне школе „Пале“ и предсједник организационог одбора манифестације Александар Рајић рекао је новинарима да се локална заједница прикључила многобројним европским градовима у обиљежавању Дана без аутомобила, а учесници су у улици гдје је био обустављен саобраћај представили своје еколошке рецитације, пјесме, шарали кредама по афалту, писали поруке о потреби заштитне животне средине.

Он је истакао да овим желе скренути пажњу људима како могу користитити и друге алтернативне видове саобраћаја и на тај начин град учинити чистијим, како од ваздушног загађења, тако и од буке.

Командир Полицијске станице за безбједност саобраћаја Пале Ђорђе Жижовић рекао је да заједно са Полицијском управом Источно Сарајево сваке године организују акцију „Заштитимо дјецу у саобраћају“, а данас су саобраћај обуставили и због обиљежавања „Дана без аутомобила“.

„Желимо да скренемо пажњу да се у близини школа и вртића налази велики број дјеце која се не смију угрозити у саобраћају“, истакао је Жижовић.

Директор Дјечијег центра „Бубамара“ Вања Југовић каже да је око 60 малишана овога вртића учествовало у манифестацији, како би бар на мало пробудили свијест о значају здраве средине за развој сваког дјетета и човјека.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Жарко Човић рекао је да манифестацијом „Дан без аутомобила“ желе покушати да развију свијест код суграђана и малишана о значају развоја и очувања животне средине, екологије.

Човић је додао да је општина Пале подржала данашњу манифестацију и да ће тако бити и убудуће.

Свјетски дан без аутомобила обиљежава се широмс вијета 22. септембра када се дијелови града затворе за аутомобиле.

/Срна/