ИСТОЧНА ИЛИЏА- У петак и суботу књижевни сусрети „Симеон Милутиновић Сарајлија“

348

Други међународни књижевни сусрети „Симеон Милутиновић Сарајлија“ биће одржани у петак и суботу, 23. и 24. септембра, у Источној Илиџи.
Вршилац дужности директора Центра за културу и информисање Источна Илиџа Божидар Новаковић рекао је да манифестација званично почиње у петак, 23. септембра, када је предвиђено књижевно-ликовно представљање Сарајлије које ће радити професор Јелена Јањић из Бањалуке.

Он је навео да ће бити и некролог „Спровод праху Симе Милутиновића“ о којем ће говорити професор Радмило Маројевић из Београда.

„Књижевници Јелена Јањић и Радмило Маројевић су наши спољни сарадници и они су докторирали о теми Симе Милутиновића Сарајлије“, рекао је Новаковић.

Он је додао да је другог дана манифестације предвиђено пјесничко вече Горана Врачара и Јелене Глишић, а потом финале рецитаторског такмичења дјеце из три основне школе са подручја Источне Илиџе.

„Прва три мјеста биће награђена са по 150, 100 и 50 КМ. Још претходне године увели смо правило и да награђујемо наставнике који спремају дјецу за такмичење што је додатан мотив да квалитетније раде са својим ученицима“, истакао је Новаковић.

Један од чланова жирија овогодишњих књижевних сусрета Горан Врачар истакао је да је ова манифестација покушај да се врати име Симе Милутиновића на ове просторе и да се укаже на значај његовог рада, као и да се дјеца из основних школа ближе упознају са књижевношћу.

„Дјеца и наставници су поприлично незаинтересовани, међутим са рецитаторским такмичењем које смо увели претходне године дошло је до великог интереса и за књигу и за поезију“, рекао је Врачар.

Према његовим ријечима, укључивањем школа, наставника и дјеце даје се значај овој манифестацији да она може да живи и у будућности.

„Ако ћемо само правити манифестације на које ће долазити књижевници и причати оно што они знају онда нисмо ништа урадили“, навео је Врачар.

Он је нагласио да ће један од учесника књижевних сусрета, пјесник Јелена Глишић обићи основне школе у Источној Илиџи гдје ће разговарати са дјецом и на тај начин укључити ширу заједницу у ову манифестацију.

Након финалног такмичења у рецитацији планирана је додјела награда као и свечано затварање фестивала.

Књижевни сусрети се одржавају у организацији Центар за културу и информисање Источна Илиџа.

/Срна/