УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗА ОВУ ГОДИНУ У ИЗНОСУ ОД 16.125.165 КМ

352

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је, на данашњој редовној сједници, ребаланс буџета за 2022. годину у износу од 16.125.165 КМ. Ријеч је о повећању у односу на нацрт ребеланса за 1.090.000 КМ и то је до сада највећи буџет града Источо Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је приједлог Ребаланса буџета  у односу на прошли пут увећан у износу од 800.000 КМ по основу Одлуке Владе Републике Српске за финансирање градње спомен комплекса посвећеног Србима цивилима страдалим у 20. вијеку.

„Та одлука односи се на 1,6 милиона КМ, 800.000 КМ у овој години и исто толико у наредној“, изјавио је Ћосић и додао да је Одлука објављена  у Службеном гласнику, те да је обавеза да се у односу на претходни приједлог ребаланса, који прошли пут није добио подршку, дода овај износ.

Градоначелник је рекао да су се овим приједлогом ребаланса буџета стекли услови за расписивање тендера за реконструкцију главне улице у Сокоцу, као и за изградњу водовода у Кнежини те да ће са 50.000 КМ бити подржана обнова виле Карађорђевића на Хан Пијеску.

Образлажући одбијање одређеног броја амандмана које је предложио Клуб Српске демократске странке, градоначелник је објаснио да су на претходној сједници усвојена три од пет амандмана које је предложила опозиција, а да преостала два није било могуће прихватити због начина обрачунавања у буџету.

Одборници су једногласно усвојили Одлуку да се 26 корисника, породица погнулих бораца и ратних војних инвалида, ослободи обавезе плаћања грађевинског материјала који је некада Град Српско Сарајево испоручио заинтересованим лицима у оквиру пријкета П2.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман изјавио је да је данас усвојени ребаланас буџета већи за 1,09 милиона КМ него претходни нацрт.

„Имали смо 800.000 КМ намјенских средстава Владе Републике Српске, 140.000 КМ намјенских средстава за заштиту од пожара и још 150.000 КМ прихода које очекујемо до краја године“, навео је Короман.

Када је ријеч о заказивању ванредне сједнице Скупштине града на којој ће бити ријеч о фирми „Мофас“, Короман је истакао да је за сутра заказан Колегијум који ће одредити и вријеме одржавања те сједнице.