ИСТОЧНА ИЛИЏА- У петак обиљежавање 29 година од убиства српских војника у Чаклама

293

Борачка организација „Илиџански борац“ обиљежиће у петак, 6. октобра, 29 година од убиства 21 борца Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске у мјесту Чакле у федералној општини Трново.

Предвиђено је да у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима у 9.00 часова буде служена Света литургија, а потом парастос погинулим и умрлим борцима. Након ће у Чаклама бити положени вијенци, најављено је из Борачке организације „Илиџански борац“.

Муслиманске снаге су 6. октобра 1994. године, прошавши кроз демилитаризовану зону под контролом мировних снага УН у близини Сарајева, убиле 21 борца Војске Републике Српске.

Злочин је извршен на превару јер су муслиманске снаге тада, уз помоћ Унпрофора, прекршиле примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова ујутро напале шатор у којем се налазило командно одјељење, инжењерија и санитетско особље.

Убијени су припадници Војске Републике Српске из Трнова и Источне Илиџе, а за тај злочин нико никада није одговарао.

Тог дана убијени су Ристо Анђић, Радмила и Тања Бјелица, Ненад и Стојанка Голијанин, Славко Кењић, Момчило Крстовић, Бранко Милић, Момир Минић, Славиша и Горан Мочевић, Перо Павловић, Велимир Поповић и Мирко Самарџија.

Убијени су и Ранко Самарџић, Васо Сикима, Никола Сикимић, Александар Видаковић, Светозар Шешлија, Жарко Ђогић и Ђуро Чанчар.

/Срна/