СОКОЛАЦ- Соколац на промоцији пројекта соларних кровова у Крагујевцу

306

Град Крагујевац био је домаћин дводневне радионице „Укључи Сунце“ са циљем размјене искустава и добрих пракси између представника локалних самоуправа и њихових партнера из цивилног сектора о теми „Како стимулисати стварање енергетских заједница кроз промовисање соларних кровова“.

Ријеч је о завршном догађају који обједињује два пројекта „SCCALE 20-30-50“ и „Balkan Solar Roofs“.

Радионица је обухватила представнике 40 градова бивше Југославије. Соколац је један од 25 градова пратилаца овог пројекта.

Носиоци овог пилот пројекта су поред Крагујевца, градови Пореч и Мостар, а све се одвија у оквиру Европске иницијативе за климу њемачког савезног министарства за животну средину, заштиту природе и нуклеарну безбједност.

Пројектом се покреће соларна кампања која треба да мотивише грађане и мала и средња предузећа за коришћење енергетског потенцијала соларне енергије, односно да користе енергију сунца.

Коришћење соларне енергије је доступно свима и не захтијева посебне предуслове за производњу струје из овог обновљивог извора.

Програм има за циљ да омогући и инспирише 500 нових инсталација соларних кровова у балканским градовима до 2024. године.

Техничку подршку пружа организација ZEZ – Green Energy Cooperative са сједиштем у Загребу, а стратешки партнер на пројекту је Регионални едукацијски и информациони центар за одрживи развој југоисточне Европе са сједиштем у Сарајеву.

Соколац је једна од најактивнијих општина у Републици Српској и БиХ на пољу подизања грађанске свијести о значају производње енергије из обновљивих извора.

Осим учешћа у овом пројекту у форми пратиоца, Соколац са градом Мостаром једини из БиХ са њемачким партнерима из ГИЗ-а ради на успостављању „Заједнице обновљивих извора енергије“.

Најважнији пројекат из ове области представља изградња сoларне електране „Соколац 100 MW“ за коју је расписан јавни позив за додјелу концесије, а вриједност инвестиције је више од 100 милиона евра.

/РТРС/