ИСТОЧНА ИЛИЏА- Организован поход на Кланац у знак сјећања на погинуле борце

442

У оквиру манифестације „Дани Касиндолског батаљона“, која се одржава у Источној Илиџи, данас је организован поход на Кланац, мјесто гдје су погинули први борци тог батаљона.

Предсједник Предсједништва Борачке организације „Илиџански борац“ Слободан Маунага рекао је Срни да је Кланац прва успостављена борбена линија према насељу Кијеву и мјесто гдје су 10. јула 1992. године пале прве жртве.

„Кланац је битан, јер су ту пале прве жртве Касиндола. Погинула су четири борца, а исто толико их је и рањено. Тада су мучки из засједе запуцале наше комшије из Кијева, са којима је постојао договор да неће бити отварања ватре, али су прекршили обећање“, истакао је Маунага.

Он је додао да је међу учесницима похода на Кланац било и много дјеце, те да је одржан историјски час о значају обиљежавања „Дана Касиндолског батаљона“ и овог мјеста.

„Надамо се да ће и у будућности његовати културу сјећања на ове људе који су жртвовали живот за Републику Српску, која траје већ 30 година и која ће вјечно трајати“, истакао је Маунага, подсјетивши да је ово био 12. по реду поход.

Манифестација „Дани Касиндолског батаљона“ се одржава у знак сјећања на команданта овог батаљона Бошка Вујадина и остале погинуле борце са овог подручја.

Из Касиндола је 99 припадника положило живот у темеље Републике Српске, а заједно са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице на ратиштима од Олова до Трескавице страдало је више од 130 припадника Војске Републике Српске.

Манифестација „Дани Касиндолског батаљона“ почела је у петак, 10. јуна турниром у малом фудбалу „Бошко Вујадин“ на којем учествује 15 екипа, углавном из Источног Сарајева.

Према његовим ријечима, у суботу, 18. јуна у 9.00 часова биће служен парастос погинулим борцима и положено цвијеће код спомен обиљежја у Касиндолу.

Предвиђен је и пријем породица погинулих бораца истог дана, а у вечерњим часовима и званично затварање вишедневне манифестације, када ће бити и додјељене награде најбољим учесницима спортских такмичења.

/Срна/