ИСТОЧНА ИЛИЏА- Парастос, свијеће и цвијеће за погинуле и умрле борце

283

У Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи данас је служен парастос за погинуле и умрле борце Војске Републике Српске, те положено цвијеће испред спомен-капеле и код спомен-крстова у Грлици, Црквицама и Кули у оквиру манифестације „4. август – да се не заборави“ у знак сјећања на дане одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, присјећајући се борби за одбрану Српске Илиџе, Грлице, Војковића и Крупца, рекао је да су се српска војска и народ овог краја херојски бранили и извојевали велику побједу над муслиманским фанатицима.

„Требало је остати и опстати у данима када је на ово подручје падало на стотине непријатељских граната које су испаљивали припадници такозване Армије БиХ, али и НАТО снага за брзу интервенцију стационираних на Игману“, истакао је Томић.

Он је нагласио да је српски народ показао херојство, одлучност и снагу и остао на својим огњиштима.

Према његовим ријечима, муслимански напади имали су тада за циљ да уплаше Србе, те да створе повољније услове за муслиманску страну на преговорима у Дејтону, али им то није пошло за руком.

Томић је, осим захвалности српским борцима, одао признање и њиховим старјешинама за храброст и вјештину ратовања у одбрани отаџбине.

Он се заложио да подручје Источне Илиџе буде још повољнији и просперитетнији амбијент за живот и рад српског становништва.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да је 4. август веома важан датум за српски народ који живи на српској Илиџи, у Војковићима, Грлици и Крупцу, јер су на тај дан ово подручје и вјековна српска огњишта херојски одбрањени од напада муслиманских војних и паравојних фаланги, у саставу такозване Армије БиХ.

„И данашњи догађај, организован у оквиру традиционалне манифестације Да се не заборави, у себи носи поруку мира, слободе и сигурне будућности за све становнике Источне Илиџе, као и Источног Сарајева“, навео је Божовић.

Он је истакао да су житељи ове локалне зајнице данас тужни и због страдања и егзодуса крајишких Срба који су морали напустити своја огњишта током злочиначке акције хрватске војске и полиције „Олуја“, као и због српских страдалника у Првом и Другом свјетском рату.

Божовић се присјетио и ратног пута Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде која је дјеловала у оквиру Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, изражавајући захвалност њеним храбрим борцима и командантима.

Он је посебну пошту одао за 217 погинулих илиџанских бораца, те изразио поштовање према свим рањеним борцима и цивилима.

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац сматра пресудним храброст и одлучност Срба са простора Источне Илиџе да, не само 4. августа 1995. године, него и све вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата сачувају своја огњишта, жене, дјецу и старце од злочиначких намјера муслиманске војске.

„Наши људи нису имали куда побјећи одавде, остали су да се боре и одбране своје породице и имања. Ми им због тога заувијек дугујемо неизмјерну захвалност и поштовање. Срби су били и остали народ мира који своју дјецу учи да воле, а не да мрзе“, рекао је Шеховац.

Он је најавио да ће „Илиџански борац“ на Митровдан организовати откривање и освештање Централног споменика погинулим борцима Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, Хаџића, Илијаша, Вогошће, Рајловца, Кобиљаче и Трнова, који је изграђен у комплексу на Вељинама.

Према његовим ријечима, у том периоду ће и на Тргу доктора Миодрага Лазића у Источној Илиџи бити постављена статуа овог чувеног љекара и хероја српског народа.

Син погинулог борца Немања Мочевић, који је у рату изгубио и стрица, каже да је 4. август за Илиџанце свети дан јер су се српски народ и војска заједно јуначки одбранили од бројних напада муслиманског агресора.

„Ми млади одлучни смо и непоколебљиви у намјери да заувијек његујемо културу сјећања и да одајемо пошту погинулим српским борцима“, поручио је Мочевић.

Општинска борачка организација „Илиџански борац“ из Источне Илиџе организатор је манифестације „4. август – да се не заборави 2023“ која је почела 21. јула, а биће завршена 6. августа.

У петак, 21. јула, након литургије у Храму светог свештеномученика Петра Дабробоснског у Војковићима, учесници „Марша одбране“ пјешачили су до Илињаче, гдје су подигли заставу и одржали историјски час.

Манифестација ће бити завршена спортским активностима – малим фудбалом, кросом, те додјелом признања и захвалница.

/Срна/

Фото: Срна, РТВИС