ЋОСИЋ: СРПСКЕ ЖРТВЕ ЗАСЛУЖУЈУ СТАЛНИ ПИЈЕТЕТ И ПОШТОВАЊЕ

362

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић поручио је данас у Источној Илиџи да се свакодневно треба сјећати жртве коју су српски војници и цивили поднијели у Одбрамбено-отаџбинском рату, јер заслужују стални пијетет и поштовање.

Он је истакао да су се Срби кроз цијелу историју храбро борили и гинули за слободу и одбрану својих породица и вјековних огњишта.

„У Источној Илиџи се данас присјећамо ратног 4. августа 1992. године, када је одбрањено ово вјековно српско подручје од масовног напада муслиманских снага, уз велике српске жртве којих се и данас с поносом и пијететом сјећамо“, рекао је Ћосић који је у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима присустовао служењу парастоса за погинуле и умрле борце Војске Републике Српске у оквиру манифестације „Да се не заборави“.

Он је рекао новинарима да нема дана када се не његује култура сјећања, као што је то данас у Војковићима, 30. јула у Трнову и на Рогоју или 13. августа на Нишићима.

Ћосић је нагласио да се данас обиљежава и Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому „Олуја“.

Он је истакао да су Срби на овим подручјима вијековима живјели на својој земљи и бранили своје.

„Овдје нису страдали Срби из других крајева, нису страдали Срби из Србије или Хрватске, него Срби из БиХ, из Републике Српске који вијековима живе на овом подручју. Том приликом страдали су и српски војници и цивили, што говори о карактеру Одбрамбено-отаџбинског рата и што нам је порука да то страдање треба да буде опомена да је Српска вриједна онолико колико вриједе животи 30.000 Срба који су дали живот за њу“, навео је Ћосић.

Он је додао да свештеници Српске православне цркве нису ни данас случајно опоменули на страдања Срба и у Првом и у Другом свјетском рату који су гинули за слободу, одбрану нејачи и огњишта, али и за стварање државе у којој ће бити безбједни и у којој ће моћи да нормално живе путем напретка и прогреса, попут Републике Српске, која је брањена у периоду од 1992. до 1995. године.

Ћосић је захвалио Борачкој организацији „Илиџански борац“, организатору манифестације „Да се не заборави“, која из године у годину гаји културу сјећања и подсјећа да српске жртве за слободу никада не смију бити заборављене, а посебно животи српских хероја који су своје животе уградили у темеље Источног Сарајева и Републике Српске.

У Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи данас је на Блажену Марију служен парастос за погинуле и умрле борце Војске Републике Српске, положено је цвијеће испред спомен-капеле, као и на спомен-крстове у Грлици, Црквицама и Кули.

Општинска борачка организација „Илиџански борац“ из Источне Илиџе организатор је манифестације „4. август – да се не заборави 2023“, у знак сјећања на дане одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату. Манифестација је почела 21. јула, а биће завршена у недјељу, 6. августа, спортским активностима – малим фудбалом, кросом, те додјелом признања и захвалница.

/Срна/