ИСТОЧНА ИЛИЏА- Поход на Кланац – Почаст палим борцима Касиндолског батаљона

305

Припадници некадашњег Касиндолског батаљона, њихови потомци и чланови породица, те бројни мјештани Касиндола, упутили су се ка Кланцу, мјесту гдје су погинули први борци овог батаљона и гдје је успостављена прва борбена линија.

„Поход на Кланац“ је традиционална активност која се одржава у склопу манифестације „Дани Касиндолског батаљона“ и представља једну врсту ходочашћа и одавања почасти свим палим борцима Касиндолског батаљона.

Предсједник Предсједништва Борачке организације „Илиџански борац“ Слободан Маунага рекао је да је Кланац мјесто гдје су 10. јула 1992. године пале прве жртве.

На Кланцу су погинула четири војника Касиндолског батаљона, а четири су рањена – рекао је Маунага.

Маунага је истакао да су на српске војнике мучки из засједе запуцали непријатељи, иако је договорено са комшијама из Кијева да неће бити оружаног сукоба и да ће се организовати мирне страже.

Маунага је навео да је за учеснике „Похода на Кланац“ одржан историјски час и послужен војнички пасуљ.

Он је додао да је задатак сваког појединца да се сјећа оних који су своје животе дали за одбрану Републике Српске.

Предсједник Скупштине Општинске организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац изјавио је да за мучко убиство четири војника Војске Републике Српске на Кланцу још нико није одговарао.

Не смијемо заборави историју јер је она исписану крвљу оних који су живот дали за нашу слободу и стварање Републике Српске – рекао је Шеховац.

„Походом на Кланац“ обиљежавају се херојски подвизи српских бораца и судбоносне битке за одбрану Источне Илиџе.

Припадници Касиндолског батаљона су храбро бранили и одбранили породице и нејач, али и рањенике збринуте у некадашњој болници за плућне болеснике, ратној и поратној болници Касиндо.

На Кланцу су пале прве жртве одбране Касиндола. Из засједе, а након договора о ненападању са комшијама муслиманима из Трнова, 10. јула 1992. убијена су четири српска борца и четири рањена. Од Кланца, преко Доњег Которца, Добриње, до Илиџе, била је десетине километара одбрамбена линија, понегдје ни 10 метара удаљене од насеља, а само педаљ одступања значио би погром српског становништва, рањених и болесних у болници Касиндо.

У темеље Републике Српске, 99 припадникa Касиндолског батаљона уткало је животе, а заједно са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице, на ратиштима од Олова до Трескавице, страдало је више од 130 припадника Војске Републике Српске.

Парастос погинулим борцима Касиндолског батаљона и полагање вијенаца на спомен-обиљежје у Касиндолу обавиће се у суботу,1. јула, у 9.00 часова.

/Kaтeрa/