ИСТОЧНА ИЛИЏА- Почео 17. Сабор српског изворног народног стваралаштва

292

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић данас је у овој општини свечано отворио 17. Сабор српског изворног народног стваралаштва на којем се очекује присуство више од 60 културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Божовић је истакао да се на овај начин од заборава чува српска традиција, историја и обичаји, као и све оно што је карактеристично за сарајевско поље када је ријеч о народним ношњама, пјесмама и играма.

Он је изразио наду да ће, уз помоћ свих оних који су посвећени чувању традиције и обичаја, овај сабор доживјети још дуги низ година постојања.

„Надам се да ће сви они који су данас укључени у организацију Сабора, то пренијети и на будућа покољења“, рекао је Божовић на конференцији за новинаре, додајући да је ова манифестација једна од најзначајнијих на подручју Источне Илиџе.

Он је истакао да овај сабор има подршку надлежних министарстава Републике Српске, БиХ и Србије јер од заборава отима оно што треба овјековјечити.

Божовић је рекао да је да ће се општина Источна Илиџа, која је генерални покровитељ, потрудити заједно са организатором Српским културно-умјетничким друштвом „Војковићи“ током Сабора буду добри домаћини.

Предсједник Српског културно-умјетничког друштва „Војковићи“ Ранко Скакавац рекао је да ће у богатом културно-умјетничком програму бити промовисана традиција предака кроз народне пјесме, игре и гусле.

Он је подсјетио да су културно-умјетничка друштва, која су жељела да учествују у такмичарском дијелу, морала написати литерални рад на задату тему, припремити сценски приказ народних обичаја и такмичити се у народном пјевању.

Скакавац је рекао да су од пристиглих пријава изабрали шест најбољих, који ће наступити у суботу, 2. септембра, док је за нед‌јељу, 3. септембар, планиран такмичарски дио и проглашење побједника.

Он је рекао да је за сутра у 18.00 часова планирана Духовна бесједа о теми „Бог је љубав“ на којој ће говорити протојереј Милорад Голијан, као врстан говорник и познавалац теологије, психологије и филозофије, а у нед‌јељу ће бити одржано народно весеље уз изворно пјевање у Војковићима.

/Срна/

фото: Општина Источна Илиџа