ИСТОЧНА ИЛИЏА- Све спремно за „Источно Сарајево фолк-фест 2024“

88

Међународни фестивал “Источно Сарајево фолк-фест 2024”, на којем ће наступити културно-умјетничка друштва /КУД/ из Источног Сарајева, Србије и Македоније, биће одржан у суботу, 6. априла, у насељу Војковићи у Источној Илиџи.

Директор Центра за културу и информисање Источна Илиџа Божидар Новаковић рекао је на конференцији за новинаре да је одлучено да овогодишњи фестивал буде хуманитарног карактера и да ће прикупљена средства бити донирана за лијечење Милоша Божовића, Магдалене Влашки и Вере Грбић.

Новаковић је додао да је улаз бесплатан, с тим да ће на улазу у дворану бити постављена кутија за добровољни прилог.

Он је појаснио да ће фестивал бити одржан у дворани Основне школе “Алекса Шантић” због реконструкције Трга Републике Србије и нестабилних временских услова.

Осим КУД-ова из Источног Сарајева, који традиционално учествују на овој манифестацији “Братство” из Војковића, “Бошко Вујадин” из Касиндола и “Славија” из Источног Новог Сарајева, на овогодишњем трећем фестивалу учествовати КУД “Прота Светозар Влашкић” из Мошорина, општина Тител, и Друштво за очување и његовање традиције “Рогаљ” из Жабаља.

Из Србије гостују и Фолклорно друштво “Ја волим фолклор” из Нишке Бање, КУД “Бранко Радичевић” из Сирига, КУД “Братство” из Суботице, док ће Сјеверну Македонију представљати друшто “Распеани радовисани” из Штипа.

Идеја је да се кроз овај облик окупљања промовише народно стваралаштво, размјени култура, али и да се ради на промоцији града Источно Сарајево, градских општина и њихових туристичких капацитета, саопштено је из општине Источна Илиџа.

Фестивал има циклични карактер и одржава се два пута годишње.

“На фестивалу је до сада учествовало 20 културно-умјетничких друштава из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске и Румуније, и више од 450 фолклораша, што га чини једним од највећих код нас по броју учесника”, наводи се у саопштењу.

/Срна/