ГРАД КРОЗ ТРИ ПРОЈЕКТА ОБЕЗБИЈЕДИО 910.000 КМ

320

Одлука Европског савјета да одобри отварање преговора о приступању БиХ Европској унији прилика је и за нова средства кроз различите пројекте, а у том погледу Град Источно Сарајево, преко Градске развојне агенције, има адекватно оспособљено особље које може реализовати те послове на задовољство наших становника и локалних заједница, изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

„О томе свједоче бројни реализовани пројекти у претходном периоду, а као најсвјежији примјер за то можемо истаћи три пројекта у којима учествује вриједно особље наше Градске развојне агенције, предвођени директорицом Младенком Пандуревић“, навео је Ћосић.

Ћосић је појаснио да је у оквиру Програма транснационалне сарадње ЕУ „Interreg Danube 2021-2027“ међународном конзорцију партнера, чији је члан и Градска развојна агенција Источно Сарајево, одобрен пројекат „Кулинарска стаза националне и локалне кухиње у Дунавском региону“ („Culinary Trail of the Ethnic and Local Cuisine in the Danube Region“). Пројекат је припремљен у сарадњи са 19 партнера из земаља ЕУ, Србије, Црне Горе и БиХ. Укупна вриједност пројекта је 4.538.000,00 КМ, а одобрени буџет за РАИС износи 156.000,00 КМ.

Циљ пројекта је дугорочна стратешка промјена у заштити, ревалоризацији и маркетингу етничког кулинарског насљеђа, посебно у удаљеним и угроженим подручјима Дунавског региона.
Имплементација пројекта обухватиће идентификацију, дигитализацију, заштиту и ревалоризацију културног насљеђа, развој новог пословног модела за гастротуризам, те развијање институционалне платформе за нови иновативни систем у кулинарству.

Планирано је да се најприје изради дигитални каталог националних кухиња, затим да се на основу њега креирају дигиталне транснационалне стазе, омогућујући мултимедијално искуство, а све с циљем привлачења туриста. Такође, биће израђена и транснационална стратегија за заштиту и развој етничког и локалног кулинарског наслијеђа у Дунавском региону. Имплементација пројекта почела је 01. јануара 2024. године и трајаће до 30 .јуна 2026. године.

У оквиру Програма транснационалне сарадње ЕУ „Interreg Euro-MED“ 2021-2027 међународном конзорцију партнера чији је члан и Градска развојна агенција одобрен је пројекат „Одрживост туризма кроз побољшање сарадње и дигиталну трансформацију“ (Sustainability of tourism by enhancing cooperation and digital transformation-LIBECCIO). Пројекат је припремљен у сарадњи са 10 партнера из земаља ЕУ, Црне Горе и БиХ. Укупна вриједност пројекта је 4.683.039,00 КМ, а одобрени буџет за РАИС износи 393.043,00 КМ.

Циљ пројекта је да се кроз дигиталну трансформацију побољша управљање туристичким дестинацијама у програмском подручју, што би допринијело њиховој одрживости и већој отпорности на ризике.
Кроз пројекат је планирано развијање заједничких рјешења, као што су систем за подршку управљању дестинацијама (ДМСС) и туристичка иновативна платформа, која ће помоћи доношењу одлука заснованих на прикупљеним подацима у туристичком сектору. Имплементација пројекта почела је 01. јануара 2024. године и трајаће до 30. септембра 2026. године.

Градској развојној агенцији Источно Сарајево одобрен је и пројекат „Корак до посла – Обука и запошљавање незапослених у Источном Сарајеву“, који је предат на Позив за достављање пуног пројектног приједлога у оквиру пројекта „Подршка Европске уније локалним партнерствима за запошљавање – Фаза два“, објављен од Међународне организације рада.

Сврха пројекта је да актери на тржишту рада заједно континуирано раде на провођењу иницијатива с циљем усклађивања понуде и тражње на тржишту рада. Реализација пројекта обухватиће успостављање локалног партнерства/савјета за запошљавање у Источном Сарајеву, затим дефинисање, сертификовање и спровођење програма оспособљавања с циљем повећања квалификација незапослених лица и лакшег проналаска квалитетног запослења, пружање подршке незапосленим лицима за покретање и развој предузећа и на крају креирање и спровођење Акционог плана за запошљавање који промовише родну равноправност и инклузивност у процесу запошљавања. Пројекат ће се реализовати на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источне Илиџе.

Предвиђено трајање пројекта је 21 мјесец, док је укупан буџет 360.938,36 КМ. Потписивање уговора са донатором планирано је у мају ове године.

„Надамо се да ће, када буду отворени позиви за нове пројекте, наше општине, привредници, али и грађани имати прилику да буду партнери Града Источно Сарајево, односно Градске развојне агенције, у писању и имплементацији ових пројеката“, истакао је Ћосић.

Ћосић је закључио да су овакви пројекти одличан начин да реализујемо активности које су од општег интереса, те да бисмо сви заједно требало да искористимо прилику и што више се ангажујемо у том правцу како бисмо ефикасно искористили ресурсе који нам се нуде.