ИСТОЧНА ИЛИЏА- Служен парастос за погинуле српске борце

239

У Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима јутрос је служена литургија и парастос за погинуле српске борце, у оквиру манфестације „4. август – да се не заборави“, коју организује Општинска борачка организација „Илиџански борац“ у знак сјећања на дане одбране Војковића, Грлице и Крупца у протеклом рату.

Након литургије учесници „Марша одбране“ кренули су према Илињачи, гд‌је ће бити подигнута застава и одржан историјски час поводом 4. августа 1992. год када је и одбрањена општина Источна Илиџа.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације „Илиџански борац“ Саша Шкобо рекао је Срни да је Илињача у минулом рату имала стратешку позицију са које се вршила контрола и штитила прва линије одбране Илиџе.

Шкобо је подсјетио да је 4. августа 1992. херојском борбом српских бораца одбрањена територија Крупца, Војковића и Грлице од жестоког напада муслиманских снага из правца Храснице, Соколовић колоније и Бутмира.

„Током борби које су вођене 4. августа 1992. године погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде, док је у току Одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју укупно страдало 217 бораца“, истакао је он.

Шкобо је додао да је одбраном ове територије сачувана и комплетна Сарајевско-романијска регија, али и Република Српска, те додао да послије ове битке муслиманске снаге се више нису усудиле да озбиљније нападну српску тероторију.

Он је подсјетио да Општинска борачка организација „Илиџански борац“ из Источне Илиџе од данас до 6. августа организује манифестацију „4. август – да се не заборави 2023“ у знак сјећања на дане одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У петак, 4. августа, у 9.00 часова у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима биће служена литургија, након чега ће услиједити полагање цвијећа испред спомен-капеле, као и пријем породица погинулих бораца и гостију у Парохијском дому.

У 10.00 часова је планирано полагање цвијећа на спомен-крстове у Грлици, Црквицама и Кули, а у вечерњим часовима биће одиграна финална фудбалска утакмица и „Крос одбране“.

Манифестација се завршава у нед‌јељу, 6. августа, финалом утакмицом и дод‌јелом признања и захвалница.

/Срна/

Фото: РТВИС