КОРОМАН У РАДНОЈ ПОСЈЕТИ РУСКОМ ГРАДУ КЕМЕРОВУ

519

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман борави у радној посјети граду Кемерово, у Руској Федерацији, гдје учествује у разговорима о могућим модалитетима сарадње са представницима различитих компанија, уз присуство стручњака са Факултета техничких наука из Новог Сада.

Короман је, током боравка у Кемерову, присуствовао презентацији система уништавања комуналног отпада, који је тим експерата развио кроз асортиман модела модуларног и мобилног комплекса за уништавање отпада, капацитета од 800 килограма на час до 10 тона на час.

„Нагомилавање чврстог отпада и његово даље третирање у граду Источно Сарајево представља један од крупнијих проблема како са комуналног, тако и са еколошког, санитарног и хидролошког аспекта“,  рекао је Короман.

Короман је истакао да се процјена количине комуналног отпада темељи на производњи отпада према глави становника, а, према тим процјенама, на подручју Источног Сарајева дневно се произведе око 60 тона укупног отпада из домаћинстава, привреде, јавних установа, био-отпада, специјалног и опасног отпада. 

„С обзиром на то да на територији града Источно Сарајево не постоји санитарна депонија, већ се користи више локација за привремено одлагање отпада, гдје не постоји контрола разградње отпада, један од могућих начина рјешавања проблема отпада у нашем граду јесте изградња спалионице по свим еколошким стандардима“, навео је Короман.