ИСТОЧНА ИЛИЏА- Уз Светог Василија, сада је и Свети Димитрије заштитник Источне Илиџе и Источног Сарајева

198

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, у својству кума данас освештане Спомен-цркве Светог великомученика Димитрија, у којој су уписана имена 2.793 борца из Сарајевско-романијске регије погинула у Одбрамбено-отаџбинском рату, поручио је да је од данас Свети Димитрије, уз Светог Василија Острошког, заштитник Вељина, Источне Илиџе и Источног /Српског/ Сарајева.

„Ова црква посвећена је војнику и војсковођи Светом Димитрију, који симболизује наших 2.793 бораца Војске Републике Српске који су, као и он, свако у своје вријеме, бранили Православље, и били на бранику одбране својих породица, да би на се на крају изборили за оно што данас имамо, а то је слобода, то је Република Српска, као наша светиња коју треба да чувамо као зјеницу ока“, рекао је Божовић обраћајући се великом броју вјерника и грађана у порти цркве на Вељинама.

Он је навео да су Срби дочекали да имају своју државу са ове стране Дрине захваљујући људима који су тада стали на чело српског народа и који данас, нажалост, леже у европским и свјетским казаматима, те истакао да им овом приликом треба одати почаст, као и члановима њихових породица /Соња Караџић Јовичевић и Дарко Младић/, који су присуствовали данашњем освештању спомен-цркве.

Божовић је захвалио свима који се свесрдно несебично и с љубављу подржали и помогли изградњу спомен-цркве на Вељинама, првенствено Борачкој организацији Источна Илиџа, општини Илиџа, граду Источно Сарајево и ресорним министарствима у Влади Републике Српске, те институцијама Републике Србије.

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац рекао је, у обраћању окупљенима на церемонији освештања спомен-цркве на Вељинама, да су борци Војске Републике Српске, којима је посвећен овај храм, најбољи синови српског народа, јер су у темеље отаџбине Републике Српске уградили своје животе.

„Не смијемо заборавити злочине који су почињени над Србима у Српском Сарајеву, од Трнова, преко Чакљи, Ледића, Илијаша, Хаџића, Бргула, Пролома, Јасена, Трескавице итд, јер културу сјећања морамо да његујемо и она мора да вјечно траје“, истакао је Шеховац.

Он је подијелио радост са свима присутнима што је „Илиџански борац“ испунио обећање и што је данас освештана спомен-црква на Вељинама.

Према његовим ријечима, ускоро ће на шеталишту у Источној Илиџи бити постављена и статуа покојног легендарног доктора Миодрага Лазића, која ће заједно са овом црквом бити на „вјечној стражи у Српском Сарајеву“.

„Не смијемо заборавити ни ратне болнице Жица и Касиндо, као ни њене осниваче и чувене докторе Милана Пејића, Славка Ждрала, Слободана Голијанина, али ни све медицинске сестре и особље, којима је у рату можда некада било и теже него српским борцима у рововима“, нагласио је Шеховац.

Он је захвалио великом броју присутних и позвао их да свакодневно посјећују овај спомен-храм и гаје сјећање на најбоље синове и кћери Републике Српске.

Старјешина Храма Светог Василија Острошког на Вељинама свештеник Српске православне цркве Дражен Делић честитао је Митровдан као велики празник и крсну славу Борачке организације Републике Српске, али и као историјски тренутак за Источну Илиџу и Источно Сарајево, гдје је данас освештана Спомен-црква Светог Димитрија, коју је упоредио са спомен-капелом подигнутом част видовданских хероја у сарајевском насељу Кошево.

„Све српске жртве дале су своје животе за слободу, за отаџбину, то је јеванђеоско страдање“, рекао је отац Делић.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је данас на Вељинама у Источној Илиџи Спомен-цркву Светог великомученика Димитрија, у којој су уписана имена 2.793 борца из Сарајевско-романијске регије погинула у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Током ове церемоније, обављен је и обред резања колача у част крсне славе Борчаке организације и споне цркве – Светог Димитрија.

/Срна/