ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојен нацрт буџета од 17.156.000 КМ

185

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су синоћ Нацрт буџета општине за наредну годину у износу од 17.156.000 КМ, од чега је око 7.000.000 КМ намијењено за капиталне пројекте.

Начелник општине Маринко Божовић изјавио је новинарима да су у Нацрт буџета укључени дугорочни кредит од 1.500.000 КМ, из којег ће бити финансирана и куповина објекта будуће градске галерије, као и 400.000 КМ краткорочног задужења.

„Сматрамо да је Општинска управа приликом дугорочног кредитног задужења била веома рационална, поредећи са осталим општинама. Самим тим, изложеност општине са овим кредитом неће бити већа од 11 одсто изворних прихода за претходну годину, а закон је дефинисао да је могуће до 18 одсто“, навео је Божовић.

Он је истакао да ће одређени капитални пројекти које општина није могла реализовати у притеклом периоду, бити реализовани у 2024. години.

Говорећи о будућој градској галерији, Божовић је рекао да је ријеч о мултифункционалном објекту површине 402 квадратна метра на шеталишту „Др Миордраг Лазић“, за чију куповину је планирано око 800.000 КМ, док ће опремање бити финасирано из редовних буџетских средстава, додајући да ће Нацрт одлуке о куповини бити прослијеђен Правобранилаштву Републике Српске.

Божовић је истакао да се у Нацрту буџета на конту вјерских заједница налази 300.000 КМ за опремање парохијског дома цркве Светог Василија Острошког на Вељинама, чиме ће општина Источна Илиџа у сарадњи са црквеним властима имати два квалитетна простора, које ће моћи користити за разне садржаје.

Он је најавио да ће се се почетком године пред одборницима Скупштине општине наћи и одлуке које су везане за питање рјешавање смјештаја општинске администрације.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Владимир Ћосовић Нацрт буџета је оцијенио као изборни, наводећи примјер градске куће, чија куповина је у овом моменту непотеребна, јер постоје много битније ствари, наводећи чињеницу да још увијек није ријешено питање смјештаја општинске администрације.

На данашњој сједници усвојен је и ребаланс буџета за ову годину у износу нешто већем од 13.000.000 КМ, као и одлука о његовом извршењу.

/Срна/

Фото: РТВИС