ИСТОЧНА ИЛИЏА- Обиљежено 23 године од подмуклог убиства 21 борца ВРС у Чаклама

1696

Служењем парастоса у Цркви Светог Петра сарајевског у Војковићима у општини Источна Илиџа и полагањем вијенаца, данас је обиљежено 23 године од подмуклог убиства 21 борца Војске Републике Српске за вријеме примирја у мјесту Чакле у федералној општини Трново.
Вијенце у мјесту Чакле положиле су делегације општине Источна Илиџа и Општинске борачке организације „Илиџански борац“.

Предсједник борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац рекао је новинарима да је ова борачка организација предала захтјев федералној општини Трново прије пар година за постављање спомен-плоче на овом локалитету и да до данас није добила повратну информацију.

Он је додао да би постављање спомен-плоче омогућило породицама погинулих бораца да дођу на ово мјесто и на достојанствен начин прислуже свијеће и положе вијенце својим најмилијима који су дали животе за Републику Српску.

Шеховац истиче да је ово један од најтужнијих датума за општине Источна Илиџа и Трново јер су српски борци на подмукао начин убијани када је проглашено примирје.

Он каже да је Борачка организација „Илиџански борац“ упутила протест Тужилаштву БиХ јер до сада за овај злочин није одговарао нико из федералне општине Трново, међународне заједнице, Унпрофора и никада није утврђено ко је налагодавац који је пропустио припаднике такозване Армије БиХ да нападну Интендантску службу Друге сарајевске бригаде ВРС.

Он је додао да је намјера муслиманских снага била да побију све што се кретало тог кобног дана на том мјесту и да направе метеж не би ли престала да функционише команда Друге сарајевске бригаде ВРС, али је ова бригада преузела одговорност и није дозволила да буде окупирана цијела територија.

Муслиманске снаге, уз помоћ Унпрофора, прекршиле су примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова ујутро напале шатор у којем су се налазили командно одјељење, инжињерија и санитетско особље.

Нападнути нису имали прилике да се бране, а међу убијенима су биле и двије медицинске сестре.

 

 

/Срна/