НЕНАД ВУКОВИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА, ЗА ГЛАС СРПСКЕ: НАШ ГРАД НАЈПОЖЕЉНИЈИ ЗА ЖИВОТ НА ИСТОКУ РС

1689

Источно Сарајево је данас најпожељније мјесто за живот на истоку Републике Српске, град има перспективу, а доказ за то је и да не губимо број становника у посљедњих неколико година.

Рекао је то у интервјуу „Гласу Српске“ градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, који сматра да његових свих шест општина има корист, а не штету од постојања града. Туризам је, додаје, највећа узданица за развој града, а од Владе РС очекује да помогне у ревитализацији девастираних хотела, који би могли да подстакну привредни залет.

* ГЛАС: Град Источно Сарајево је након рата ницао са ледине. Гдје се он данас налази?

ВУКОВИЋ: Као градоначелник поносан сам на све грађане Источног Сарајева који су стварали овај град још током протеклог рата. Направили су угодно мјесто за живот за велики број Срба који су морали напустити Сарајево, продати имовину, напустити радна мјеста и почети да граде нови град. Поносан сам на грађане што су на простору шест општина – Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Пала, Сокоца, Трнова и Источног Старог Града створили град који има 64.000 становника.

* ГЛАС: Који су то основни потенцијали на које Источно Сарајево може рачунати?

ВУКОВИЋ: Туризам је оно на шта посебно рачунамо, јер је то шанса за убрзан привредни развој и отварање великог броја радних мјеста. Олимпијска планина Јахорина пружа огромне могућности развоја овог града и регије. Ту су и потенцијали Равне планине на којој се тренутно гради гондола која треба да повеже Пале и Јахорину. Не треба заборавити ни Требевић, чији дио припада Источном Сарајеву, а који у посљедње вријеме доживљава процват. Осим тога можемо да рачунамо и на потенцијал Романије, као и предности које нуде микродестинације попут пећине Орловаче, Кадиног врела, Источника, Казана… Сада треба пронаћи инвеститоре да се поново у функцију врате некада велељепни хотели „Јахорина“, „Кошута“, „Рајска долина“, „Партизан“, „Младост“, „Шатор“, који су сада ругло. Овдје одговорност има и Влада РС, јер је она власник тих објеката. Ако Влада нема новца за њихову ревитализацију, треба да пронађе оне који имају. Потребно је око 100 милиона марака да ови хотели буду обновљени, али то би отворило могућност за ангажман око 500 људи и то би примамило велики број туриста на Јахорину. За нас је веома важна и дрвопрерађивачка индустрија, а охрабрује интересовање власти Србије за прерађивачку индустрију.

* ГЛАС: Коју корист грађани шест општина имају од градске администрације, с обзиром на иницијативу за праведнију расподјелу буџетског новца кроз реорганизацију града?

ВУКОВИЋ: Град обавља многе послове у име општина које су у његовом саставу. Врло је важно да град преузима послове заштите од пожара за све општине, јер је ријеч о скупом послу који ми финансирамо, а град управља и инспекцијским органима, што је такође веома скупо. На нашем буџету су и средњошколски центри, финансирамо градски превоз који је веома значајан због разуђености општина, промовишемо туристичке потенцијале. У случају да град не постоји, шест малих општина не би било уважавано од стране било којег нивоа власти. Сви треба да имају посебан осјећај према граду, који је будућност комплетне регије и важно мјесто за опстанак овог народа.

* ГЛАС: Каква је сарадња Источног Сарајева са институцијама РС?

ВУКОВИЋ: Град је у једном специфичном политичком моменту, јер су начелници три градске општине из СНСД-а, три из СДС-а, а градоначелник из ПДП-а. Ми морамо бити фактор стабилизације политичких прилика и спуштања тензија у граду и сматрам да то радимо успјешно. Још је рано говорити о резултатима сарадње са Владом, али остварио сам одређене контакте са појединим министрима. Тест за Владу РС су Олимпијске игре младих 2019. године и очекујемо подршку у организацији јер смо домаћини. Бићемо гости за неколико хиљада спортиста и то треба да искористимо као велику шансу за промоцију овог простора. Када је Европски олимпијски комитет препустио организацију овако важног такмичењима градовима Источно Сарајево и Сарајево дао је и легитимитет Републици Српској, због чега очекујемо подршку институција Српске.

* ГЛАС: Недавно је Источно Сарајево посјетио предсједник Србије Александар Вучић кога сте окарактерисали као најважнијег госта овог града. Какву помоћ очекујете од Србије?

ВУКОВИЋ: То је била историјска посјета и Вучић је најважнији гост који је дошао у Источно Сарајево. Грађани Источног Сарајева заслужују да буду уважени и том посјетом предсједник Вучић је то доказао. Предсједник Србије је подржао одређене пројекте у граду и захвални смо му. Као градоначелник делегирао сам два пројекта који немају директну повезницу ни са једном од општина, а значајни су за свих шест. Ријеч је о музеју Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995. године, који би требало да буде изграђен у Палама, као родном мјесту РС. Влада је прихватила локацију коју смо предложили за музеј. Други пројекат је изградња градског позоришта без којег нема праве градске средине. Радници културе то заслужују, а и публика. Очекујемо подршку Србије за то.

* ГЛАС: Колико ће изградња нове болнице у Источном Сарајеву помоћи становницима овог града?

ВУКОВИЋ: То је важан пројекат и високо на листи наших приоритета. Нова болница је требало да буде изграђена и много раније, а сада се надамо да ће бити завршена у року. Надамо се да ће паралелно бити рјешавано и питање изграђеног поликлиничког центра, који већ двије године није усељен. Очекује се да се сви заједно боримо да задржимо медицинске стручњаке у овим установама.

Суфицит

* ГЛАС: На прошлој сједници Скупштине града констатован је суфицит у буџету, што је за похвалу, јер сте једна од ријетких локалних заједница која је то успјела. Како сте то постигли?

ВУКОВИЋ: Поносни смо на ту чињеницу, јер суфицит биљежимо већ неколико година. То је резултат финансијске одговорности и озбиљног управљања новцем. У наредном периоду бићемо у тежој ситуацији, јер расте спољни дуг, али вјерујем да ћемо сачувати стабилност.