ИСТОЧНА ИЛИЏА- Омладинска задруга „Партнерство“ већ броји 280 чланова

2813

Омладинска задруга „Партнерство“ из Источне Илиџе, чији је примарни циљ запошљавање ученика, студената и незапослених лица до 35 година, знатно је повећала број чланова за 10 мјесеци рада и тренутно броји 280 чланова.

Радана Дубовина, директор Задруге која је основана 10. јануара, изјавила је Срни да је на оснивању било 57 чланова, те да овој задрузи могу приступити ученици, студенти и незапослена лица до 35 година старости.

„Граница се помјера у изузетним случајевима, а то је код социјално угрожених особа и за њихов рад је потребна потврда Центра за социјални рад“, истакла је Дубовина.

Она је напоменула да је до сада остварена сарадња са општином Источна Илиџа и градом Источно Сарајево, те више од 40 фирми, међу којима су Комунално предузеће „Комил“, „Нелт“, „М:тел“, „Поште Српске“, Развојна агенција града Источно Сарајево и неколико угоститељских објеката.

„Нашим члановима помажемо тако што правимо везу са послодавцима, код којих обављају посао и за то добијају накнаду, али и стичу радне навике, а у изузетним случајевима и праксу“, напоменула је Дубовина и додала да је 80 одсто чланова већ било радно активно.

Она је навела да је у плану да се Задруга позиционира на тржишту рада на начин да што више послодаваца чује за њих и схвати значај постојања једне овакве организације.

„До сада нисмо имали ниједан захтјев послодавца, а да на њега нисмо могли одговорити, захваљујући нашим члановима којих има пуно и онда није проблем изабрати када треба брза реакција“, додаје Дубовина.

Она је истакла велики значај постојања овакве организације за локалну заједницу и град, како у погледу друштвено корисног рада и анимирања омладине, тако и могућности да самостално остваре личне приходе и да утичу на смањење рада на црно.

„За сваки ангажман нашег члана накнада се исплаћује одмах, преко рачуна, као и сви порези и доприноси држави. За кратки период нашег постојања нето зарада која је исплаћена нашим задругарима износи око 70.000 КМ плус порези и доприноси, чланарина Републичком савезу и осигурање“, истакла је Дубовина.

Она је додала да се за сваког задругара који буде ангажован путем Задруге уплаћује полиса осигурања путем „Дунав осигурања“ и на тај начин се штите у случају нежељених повреда на послу.

„Ризик исплате наших задругара је нулти, јер ми преузимамо ризик на себе, али за нас као организацију, као и сваки други посао постоји ризик од тога да неко предузеће не измири своје обавезе према нама“, истакла је Дубовина, додајући да до сада није било таквих случајева.

/Срна/