ИСТОЧНА ИЛИЏА- Пољуљана скупштинска већина?

901

Данашња сједница Скупштине општине Источна Илиџа потврдила је да је озбиљно уздрмана тек формирана скупштинска већина у овој локалној заједници. Након што је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић предложио да се у данашњи дневни ред уврсти тачка којом би се општинска земља на Павловцу додијелила Олимпијском центру Јахорина за изградњу почетне станице гондоле Источно Сарајево – Јахорина, одборници скупштинске већине предвођени СНСД-ом и Уједињеном Српском, напустили су скупштинско засједање.

Интересантно је да су за овакву одлуку ипак били одборници ДНС-а, који се, како се данас могло чути, због притисака ипак нису вратили на наставак сједнице. Због непостојања кворума, сједница је прекинута, а датум њеног поновног одржавања није саопштен.

Нова сједница Скупштине општине Источна Илиџа која је одржана након два мјесеца паузе, показала је да нешто озбиљно не функционише са новоформираном скупштинском већином. Довољно је било да начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић пред одборнике изађе са захтјевом да се у данашњи дневни ред уврсти тачка којом би се општинска земља на Павловцу додијелила Олимпијском центру Јахорина за изградњу почетне станице гондоле Источно Сарајево – Јахорина, чиме би се, како је навео Божовић, наставило са развојним пројектима на подручју општине Источна Илиџа.

Након оваквог приједлога начелника Божовића, одборници скупштинске већине демонстративно су напустили данашње засједање. Наиме, против овакве одлуке Божовића били су одборници СНСД-а, Уједињене Српске и ДЕМОС-а, док су одборници ДНС-а, како сазнајемо били ЗА овакву одлуку. Одборници СНСД-а, Уједињене Српске, ДЕМОС-а, као и два одборника ДНС-а данас нису жељели пред камере.

-На данашњој сједници Скупштине општине Источна Илиџа на мој приједлог нашле су се двије тачке дневног реда, као допуна дневног реда, и обје тачке се односе на нешто што треба да створи предуслове за развој општине Источна Илиџа. Једна од тих тачака је историјска за општину. Та тачка се односила на додјелу дијела земљишта на локалитету Павловац Олимпијском центру Јахорина. Додијелила би се локација површине 5.500 метара квадратних за смјештај почетне станице гондоле која би повезивала Јахорину и Источно Сарајево у складу са идејним рјешењем које је прије десетак година урадила фирма ,,Марвел“- истакао је начелник Божовић.

Божовић истиче да је данашње понашање новоформиране скупштинске већине показатељ да СНСД, Уједињена Српска и ДЕМОС повлаче потезе који су искључиво на штету грађана Источне Илиџе те наглашава да је евидентно да се одборници тренутне позиције, који не живе у Источној Илиџи и не залажу за њен развој.

-Једноставно, данас се доказала теза коју смо ми изнијели на почетку, односно када је направљена нова скупштинска већина, да у њој сједе људи који нису спремни за развој општине Источна Илиџа. Један дио тих одборника је уцијењен и буквално им је наређено да не смију да наставе данашње скупштинско засједање. Сједница Скупштине због недостатка кворума је и прекинута. Дакле одборници Скупштине општине Источна Илиџа не гласају за развој општине, можда зато што велики број њих и не живи на територији ове општине. Они се залажу за развој неких других, нама сусједних општина, и не доносе одлуке у корист наше локалне заједнице- рекао је Божовић.

Како се данас могло чути између скупштинских столова, одборници ДНС-а данас су били ЗА одлуку да се ОЦ Јахорина уступи земљиште за изградњу почетне станице за гондолу, али да то нису учинили због бројњих притисака и пријетњи којима су били изложени.

Са друге стране, Божовић обећава да ће, чим буде имао довољно руку у Скупштини општине Источна Илиџа, што ће, како каже услиједити ускоро, одлука о уступању општинске земље на Павловцу бити додијељена Олимпијском центру Јахорина, како би се трајно смјестила почетна станица гондоле Источно Сарајево – Јахорина.

 

/ИС-радио/