ИСТОЧНА ИЛИЏА- Постављен семафор за слијепа и слабовидна лица

1062

На територији општине Источна Илиџа реализован је пројекат неформалне групе грађана у сарадњи са Фондацијом „Мозаик“ кроз програм Омладинске банке Источна Илиџа.

Пројекат „Семафор за слијепа и слабовидна лица“ обухвата постављање звучног уређаја који емитује звучне сигнале приликом трајања зеленог свјетла на пјешачком прелазу.

Уређај је постављен на семафор на Добрињи 1, у улици Српских владара, у чијој се близини налази Градска организација слијепих и слабовидних лица Источно Сарајево. Такође у оквиру пројекта организована је радионица са темом дискриминације слијепих и слабовидних лица у којој су учествовали подносиоци пројекта, чланови омладинског савјета Општине и шеф кабинета начелника општине Источна Илиџа.

„Реализовани пројекат је за похвалу, звучни уређај није олакшао кретање само слијепим и слабовидним лицима него и старијим особама које живе у близини“, изјавио је Предсједник Градске организације слијепих и слабовидних, Момир Ашоња.

Секретар Градске организације слијепих и слабовидних, Јовица Мијатовић, захвалио се члановима овог пројекта, напомињући да је звучни уређај  позитивно изненађење за све чланове, наводећи да Градска организација слијепих и слабовиних броји око 170 чланова којима је осигурана безбједност приликом доласка у просторије организације.

Даниела Четковић Сенић која је била вођа овог пројекта наводи да је ова раскрсница специфична и да има густ саобраћај због близине Градске организације слијепих и слабовидних, аутобуске станице, основне школе, као и ентитетске границе, тако да је било неопходно повећати безбједност свих грађана са овог подручја.

Укупна вриједност цијелог пројекта износи 2 250 КМ, а средства су обезбиједили општина Источна Илиџа и фондација „Мозаик“.

„Све је почело од идеје, али реализацијом пројекта смо направили позитивну промјену у нашој заједници и мотивисали младе особе да ураде исто“, додаје Даниела Четковић Сенић.

У буџет општине Источна Илиџа за 2020. годину ће се планирати средства да се ова раскрсница ријеши семафором који би био проширен на све четири стране и тако додатно олакшали саобраћај аутомобилима и повећали безбједност пјешака.

За пројекте омладинске Банке у 2019. години општина Источна Илиџа обезбиједила је 6 000 конвертибилних марака, изјавио је начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић.

 

/општина Источна Илиџа/