ИСТОЧНА ИЛИЏА- Потписан споразум о оснивању „Дневног центра за здраво старење“

890

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић  потписао  је данас споразум о оснивању „Дневног центра за здраво старење“. Потписници споразума са општином  су  представници општинског Центра за социјални рад, локалног Удружења пензионера и Невладине организације „Перспектива плус“.

Дневног центра за здраво старење“. Потписници споразума са општином  су  представници општинског Центра за социјални рад, локалног Удружења пензионера и Невладине организације „Божовић је  нагласио да ће један од основних циљева овог центра бити брига о најстаријој популацији и грађанима који имају 50 и више година.

„Центар ће бити отворен у мјесној заједници Кула, а циљ нам је да такве центре покренемо и у мјесним заједницама Добриња, Младице и Касиндо. На такав начин би нашим најстаријим суграђанима омогућили да имају мјесто гдје могу да проводе слободно вријеме, да се баве одређеним активностима,и да имају адекватну здравствену заштиту“, појаснио је Божовић.

Божовић је најавио да ће  активности на отварању центра  који ће бити финансиран из општинског буџета, бити  реализоване у наредних мјесец  дана,и да ће општинска управа у наредном периоду размотрити могућност отварања јавне кухиње јер је уочено да има грађана, међу којима су и пензионери, који имају потребу за тим видом помоћи.

Рајка Симанић из Удружења „Перспектива плус“, које је носилац пројекта, рекла је да су у центру планиране  бројне активности, међу којима су корективно-превентивна гимнастика и секције које ће унаприједити квалитет живота најстарије популације.

„Стално ћемо обогаћивати активности како би пензионери своје вријеме проводили у једном позитивном и добром духу, како то и заслужују“, рекла  је  новинарима Симанићева.

Секретар Удружења пензионера Данило Драговић рекао је да је овај пројекат веома значајан за ову популацију у Источној Илиџи, од којих су бројни, због ниских пензија, у веома тешкој социјалној ситуацији.

„Имамо велики број пензионера који долазе у наш клуб само да би се угријали јер немају довољно средстава да плате гријање, 41 одсто пензионера са подручја ове општине има пензију од 168 КМ до 400 КМ. Ово је добар потез који ће омогућити окупљање пензионера који ће моћи да се баве активностима у складу са својим способностима“, навео је Драговић.

У Источној Илиџи живи 3.256 пензионера, а Удружење броји 2.780 чланова.