ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА „БЕЛИХ ВУКОВА“

808

Чланови Удружења бораца „Бели вукови“ данас су на Палама обиљежили крсну славу Светог мученика Трифуна, а тим поводом у цркви Успења Пресвете Богородице служен је парастос за погинуле припаднике ове јединице.

Након парастоса положени су вијенци на споменик ратном команданту ове славне јединице Срђану Кнежевићу, који је убијен у августу 1998. године.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић, који је присуствовао обиљежавању славе Удружења, рекао је да се на овај датум сјећамо ратних јунака и хероја који су обиљежили историју стварања РС.

„Данашњим чином исказујемо поштовање према припадницима јединице „Бели вукови“ и њеном легендарном команданту Срђану Кнежевићу. Ово је и прилика да се са дужним поштовањем грађани Пала и Источног Сарајева сјете херојске борбе наших јунака са подручја сарајевско- романијске регије који су водили херојске борбе на свим ратиштима“, рекао је Вучетић.

„Свједоци  смо сталних насртаја на РС, и у мирнодопском времену, кроз најновије примјере подизања оптужнице против предсједника БОРС Миломира Савчића, те,  одлука Уставног суда БиХ, као што је ова посљедња, којом се пољопривредно земљиште одузима Републици Српској“, истакао је Вучетић, додајући да се таквим настојањима треба одлучно супротставити.

Вучетић је истакао да је одговорност на свима нама, а нарочито на политичком руководству Републике Српске и српским представницима у институцијама БиХ, те политичким субјектима, који треба да се одлучно супротставе свим покушајима урушавања РС, на шта нас обавезују и ове жртве.

Специјална јединица „Бели вукови“, чији је командант био Срђан Кнежевић, формирана је 1993. године, а јединица је добила име по томе што су њени припадници остали завејани у мећави на планини Бјелашници, коју могу само вукови да преживе.

Ова јединица имала је 18 жртава, више од 70 рањавања, а највеће бројно стање јединице било је 73 војника са позадином, артиљеријом, те око 30 пјешадинаца.

Задња ратна дејстава била су 10. октобра 1995. године, када су два „бела вука“ погинула, а седам рањено.