ИСТОЧНА ИЛИЏА- Потребна помоћ за лијечење двогодишњег Стефана Новаковића

2712

Двогодишњем дјечаку Стефану Новаковићу из Источног Сарајева, који има тумор на кичменој мождини, хитно је потребно обезбиједити минимално 19.000 евра за операцију у Турској, речено је на данашњој конференцији за новинаре одржаној у организацији Општинског одбора Црвеног крста Источне Илиџе.

Стефанова мајка, Слађана Новаковић, објаснила је да дјечак,болује од опстоклонуса миоклонуса, који је изазван неуробластомом, тумором који се налази на кичменој мождини.

Она каже да је Стефан рођен као здрава беба у болници „Србија“ у Источном Сарајеву и да су се први проблеми појавили након осам мјесеци.

Слађана наводи да је Стефан, након што су исцрпили све дијагностичке могућности у здравственим установама у Републици Српској, лијечен на Клиници за Дјечију неурологију и неуропсихијатрију, гдје су љекари посумњали на неуробластом, што је потврдило и снимање магнетном резонанцом.

Клиника „Коч“ у Истанбулу доставила је родитељима оквирни предрачун за операцију у износу од 19.000 хиљада евра, у шта нису обухваћени трошкови у случају да се стање искомпликује, што је у оваквој ситуацији, истиче Слађана, могуће.

Она је додала да љекар из Турске који је прегледао документацију сматра да је, највјероватније, ријеч о малигном тумору и да ће требати додатне терапије.

„Стефан сада трпи болове. Тешко је гледати дијете које се као лав бори да трчи, да хода, али не може због тумора“, рекла је Слађана, наводећи да велику подршку Стефану у борби са болешћу пружа његов старији брат.

У наведених 19.000 хиљада евра нису урачунате ни авионске карте за пут, на који би Стефан са родитељима кренуо већ у понедјељак, како би у уторак или сриједу био примљен на клинику на припреме за операцију, која би могла бити урађена 5. или 6. августа, а нису урачунати ни трошкови боравка родитеља у Истанбулу.

„Данас ћемо документацију предати и Фонду солидарности Републике Српске за лијечење дјеце у иностранству“, рекла је Слађана, објаснивши да то нису могли учинити прије јер је документацију требало превести.

Уз помоћ организације Црвеног крста, обезбијеђен је и хуманитарни „М:тел“ број 1412, који ће од 1. до 31. августа бити отворен за скупљање помоћи за Стефаново лијечење.

Предсједник Црвеног крста Ранко Скакавац позвао је све људе добре воље да се укључе у акцију како би у што краћем року била скупљена средства за Стефаново лијечње у Турској, констатујући да није ријеч само о 19.000 евра, јер је то само предрачун за операцију.

За помоћ у лијечењу Стефана Новаковића отворен је намјенски жиро рачун 567-483-59001266-89 на име Слађана Новаковић /Сбербанка Бањалука/.

/Срна/