ТРНОВО- У четвртак обиљежавање годишњице страдања српског становништва

898

Литургијом у Храму Светог Ђорђа, полагањем цвијећа код спомен обиљежја у Трнову и на Рогоју у четвртак ће бити обиљежено 28 година од стравичног злочина који су муслиманско-хрватске формације починиле над српским становништвом у том мјесту.

 Сјећање на овај тужни догађај када су страдали мјештани Трнова почеће у 9.00 часова литургијом у у Храму Светог Ђорђа, а у 10 часова биће служен парастос код централног споемника у Трнову..

За 11.30 часова предвиђено је полагање цвијећа и паљење свијећа на превоју Рогој, гдје су бранећи становнике Трнова страдали припадници Војске Републике Српске из Трнова, Калиновика, Гацка и Билеће.

У нападу муслиманских формација на Трново у јулу 1992. године на најсвирепији начин убијена су 124 цивила, а тијела њих 11 још нису пронађена.

Међу настрадалима је било 48 жена и четворо дјеце, од којих је најмлађи Милун Тешановић имао само 15 мјесеци.

На велики православни празник Огњену Марију, који Срби обиљежавају 30. јула, звјерски је мучен и убијен свештеник трновског храма Недељко Поповић, а црква је запаљена.

У одбрани Трнова живот је положило 157 бораца, а по броју погинулих у односу на број становника Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Јединице Војске Републике Српске су 12. јула 1993. године ослободиле Трново, гдје су затекле само згаришта и рушевине, јер је 98 српских села уништено, као и сви привредни објекти.

За ратне злочине над српским цивилима и борцима на подручју Трнова још нико није осуђен, а пред Судом БиХ вођени су процеси против Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозе.