ИСТОЧНА ИЛИЏА- Прослављени Дан и крсна слава општине

1792

Источна Илиџа прославила је Дан општине и крсну славу Светог великомученика Георгија – Ђурђевдан.

Након ломљења славског колача, начелник општине Маринко Божовић најавио је да ће приоритет у наредном пероиду бити креирање пословног амбијента за отварање нових радних мјеста на подручју ове локалне заједнице.

“Приоритет у наредном временском периоду је централни дио општине, који је наслоњен на Цркву Вељине. Захваљујући Србији добијамо 150.000 евра за завршетак Спомен-обиљежја у Спомен-парку Вељине. Планирано је и да се ради поплочавање шеталишта у насељу Добриња четири, тако да ћемо добити мало шири урбани дио општине Источна Илиџа”, рекао је Божовић.

Он је изразио захвалност Влади Репубике Српске јер ће у потпуности финансирати изградњу фискултурне сале за Основну школу “Петар Петровић Његош”.

“Планирани смо обезбиједити средства од Турске развојне агенције /ТИКА/ за изградњу фискултурне сале. Пошто је средства у потпуности обезбиједила Владе Републике Српске, потрудићемо се да планирана средства преусмјеримо у неки други капитални пројект из ове области”, рекао је Божовић.

Он је напоменуо да је општина Источна Илиџа у фази потписивања споразума са предузећем “Путеви Републике Српске” о изградњи два кружна тока на територији ове локалне заједнице.

Божовић је најавио да ће се ускоро кренути и у процес набавке земљишта за зграду Гимназије, јер је ова образовна установа дислоцирана на подручју општине Источно Ново Сарајево од њеног исељења послије Дејтона са територије пријератне Илиџе.

“Током ове године ћемо ући у рјешавање тог проблема, набавити земљиште и кренути у израду пројектне документације како би се створили сви предуслови за изградњу овог објекта. Сигуран сам да ће 2018. година бити успјешна судећи према најавама свих оних који послују и имају планове да инвестирају на подручју ове локалне заједнице”, додао је он.

Предсједник Скупштине општине Источна Илиџа Раде Ћосовић изразио је задовољсто чињеницом да је већина одлука усвојено једногласно, како недавна о додјели признања, тако и о регулационим плановима.

“То је доказ да је општински парламент стабилан и да води пројекцију развоја општине Источна Илиџа. То користи начелнику Божовићу да се ова локална заједница развија на прави начин”, рекао је Ћосовић.

На свечаној академији додијељена су признања најзаслужнијим појединцима и организацијама.

 

 

/Срна/