ГУСЛАРСКО ДРУШТВО „СТАРИНА НОВАК“ ПРОСЛАВИЛО КРСНУ СЛАВУ

1724

Гусларско друштво „Старина Новак“ са Пала прославило је вечерас крсну славу- Ђурђевдан. Кум славе био је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Прослави крсне славе присуствовао је и начелник Одјељења за општу управу у  Градској управи Младен Копривица.

„Част ми је и задовољство што имам прилику да будем кум славе овог гусларског друштва и драго ми је што се ова традиција наставља. У духу наших обичаја обиљежићемо Светог Ђорђа онако како то доликује домаћинима који славе ову крсну славу“, рекао је Вуковић.

Вуковић је рекао да Гусларско друштво „Старина Новак“ заслужује да добије подршку шире заједнице, јер свих ових година истрајава у борби за очување обичаја и традиције нашег народа.

„Предсједник друштва Зоран Голубовић и његови сарадници прије неколико мјесеци успјели су да објаве и пјесму ‘Крвава Жепа’ и да на тај начин направе корак више, односно, да овјековјече значајан историјски догађај, изузетно важан за Пале и Паљане. Захваљујући томе, на посебан начин, биће сачувана успомена на српске борце који су дали своје животе у првим ратним данима на Жепи. Захвални смо им неизмјерно због тога“, рекао је Вуковић, који је члановима друштва, али и свим грађанима који славе Светог Ђорђа, честитао крсну славу.

Предсједник Гусларског друштва „Старина Новак“ Зоран Голубовић рекао је да друштво, које постоји од 1977. године, има за циљ да његује обичаје и традицију српског народа. „Славимо крсну славу и то је нешто што ћемо славити и убудуће. Сваке године, у вријеме када се обиљежава крсна слава Републике Српске, организујемо и традиционално гусларско вече“, рекао је Голубовић.

Голубовић је истакао да су чланови Гусларског друштва „Старина Новак“ посебно поносни на епску пјесму „Крвава Жепа“, коју су промовисали крајем прошле године, а у чијем снимању је учествовало 11 гуслара.

„Наших 11 гуслара учествовало је у снимању пјесме од 464 стиха, која говори о тужном дану, 4. јуну 1992. године, када је на Жепи погинуло 45 српских бораца са подручја општине Пале“, истакао је Голубовић, додајући да је то начин да се прича о том трагичном догађају отргне од заборава.

Голубовић каже да у оквиру друштва постоји и школа гусала коју тренутно похађа 16 младих полазника.

„Наша школа је изњедрила и петоструког првака Републике Српске Матеју Радовића, који, нажалост, више није међу нама. Имамо и још неколико врло талентованих младих гуслара који треба да наставе нашу традицију и обичаје“, рекао је Голубовић.

Гусларско друштвo „Старина Новак“ прославило је ове године 40 година постојања и рада.