ИСТОЧНА ИЛИЏА- Ребаланс буџета није усвојен, пројекти стопирани

904

Одборници актуелне скупштинске већине у  Источној Илиџи, коју чине одборници СНСД-а, ДНС-а, ДЕМОС-а, СП-а и Уједињене Српске били су против ребаланса буџета те општине у износу од 9,4 милиона КМ, што за посљедицу може имати  стопирања одређених пројеката у тој општини.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић каже да одборници актуелне скупштинске већине  нису у стању да разумију одређене процесе.

-Одборници морају да буду свјесни чињенице да су одређени пројекти започети и одборници који су гласали против нацрта ребаланса буџета за 2019. годину, гласали су против свих пројеката започетих у Источној Илиџи,  од којих  су грађани Источне Илиџе требали да имају значајну корист. Одборници актуелне скупштинске већине окупљени око СНСД-а и Уједињене српске су  гласали против откупа земљишта за приступни пут за изградњу будућег објекта Гимназије, као и против неких јако значајних одлука о израдњи регулационих планова и низа одлука које ће у наредном временском периоду стопирати реализацију  пројеката битних за Источну Илиџу – каже Божовић.

Предсједник СО Источна Илиџа, Зоран Трапара није желио пред камере, али је потпредсједник  СО Источна Илиџа Владимир Ћосовић рекао да скупштинска већина није гласала за овај ребаланс из разлога што нису уважене препоруке министарства на које је скретао пажњу.

-Што се тиче пројеката које смо блокирали, разлог њихове блокаде је то што је начелник ушао у пројекте без усвајања ребаланса – каже Ћосовић.

Начелник Божовић каже да ће све ово што се дешава у Источној Илиџи негативно утицати  на будуће развојне процесе  и наставак позитивног амбијента који је у протеклом периоду стваран на подручју ове локалне заједнице.

-Ја не могу да схватим чињеницу да одборник гласа против свог мјеста и јако значајног пројекта који се налази непосредно у близини куће у којој он живи, само зато што је то приједног начелника који је из СДС-а . Ово је срамота свих оних који су гласали данас овако, а они који су им дали повјерење на изборима сигурно им нису дали  због тога да би ове  пројекте стопирали, јер једини који ће имати штету због оваквих одлука су грађани Источне Илиџе који ће за реализацију ових пројеката морати сачекати да се успостави нова скупштинска већина у Источној Илиџи – додаје Божовић.

Сједница  СО Источне Илиџе  прекидана је више пута јер су одборници СДС и ПДП указивали на пропусте и процедуралне грешаке предсједника СО Зорана Трапаре.

Подсјећамо, у  Скупштини општине Источна Илиџа  је 4. 10. 2019. дошло до промјене скупштинске већине и изабрано је ново скупштинско руководство на челу са Зораном Трапаром из Уједињене Српске, којег одборници опозиције  оптужују да заступа искључиво личне интересе.

 

/ИС радио/