ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојен ребаланс овогодишњег буџета

1038

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су данас ребаланс овогодишњег буџета у износу од 13 милиона КМ и утврдили нацрт буџета за 2020. годину у износу од 11,63 милиона КМ.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је новинарима да су одборници на данашњој сједници једногласно подржали приједлог ребаланса буџета за 2019. годину, који је од како је формирарана ова општина, рекордан по приходима и расходима.

„Усвојен је и приједлог одлуке о извршењу ребаланса буџета, а када је ријеч о приједлогу нацрта буџета за 2020. годину, 14 одборника је било за, а два уздржана“, рекао је Ћосић и изразио наду да ће он бити усвојен до 25. децембра.

Ћосић је навео да од укупног буџета за 2020. годину, у износу од око 11 милиона, порески приходи износе око четири милиона, а седам милиона су приходи од ренте за уређења градског грађевинског земљишта, продаје земљишта и такса које остварује општина.

Према његовим ријечима, општина ће ову годину завршити без или са мањим дефицитом, ријешиће се акумулираног дефицита из претходних година, те ће 2020. годину завршити на нули.

Он је нагласио да у Републици Српској не постоји локална заједница ове величине која спроводи толико пројеката као Источно Ново Сарајево.

„У идућој години ће у потпуности бити завршена изградња спортске дворане, градски трг, позориште, Дечанска улица, те нови парк у регулационом Центру два, а биће реконструисан и значајан број саобраћајница“, рекао је Ћосић и додао да је циљ општине да добије карактеристике садржајне, манифестационе, забавне и рекреационе локалне заједнице.

Ћосић је подсјетио да је у току пресвлачење другог слоја улице Симе Милутиновића Сарајлије, вриједности 40.000 КМ, као и завршавање оцртавања великог паркинга и сађење дрвећа испред спортске дворане у изградњи.

Он је најавио да ће у суботу, 7. децембра, или у током наредне седмице, бити асфалтирана Улица Николе Тесле, у коју је уложено 110.000 КМ.

Ћосић је рекао да програм паметног рада, вриједан 120.000 КМ, који је предвиђен у нацрту буџета за 2020. годину, подразумијева пет компоненти.

„Прва је паметно управљање ЛЕД расвјетом, односно софтверско управљање, који се односи на смањење и појачање интензитета расвјете у урбаном дијелу с циљем даље уштеде. Друга је е-паркинг код дворане у изградњи, односно софтверско управљање паркингом без рампи, него путем читача таблица“, навео је Ћосић.

Он је додао да се трећа компонента односи на два пуњача за електромобиле, те да ће бити завршена до фебруара.

„У општини Источно Ново Сарајево нема регистрованих електромобила, али желимо да будемо дио мапе гдје ће људи који их већ користе, када буду пролазили кроз ову општину, моћи да их пуне“, рекао је Ћосић и додао да је у плану да у идућој години за потребе комуналне полиције буде набављен један електромобил.

Према његовим ријечима, четврта компонента је „вај-фај“ зона која ће бити успостављена у дијелу градског парка Гаврило Принцип, Трга и новог парка, док је пета компонента постављање три паметне клупе за пуњење телефона и других електронских уређаја.

Ћосић је рекао да је за озелењавање површина у идућој години планирано 110.000 КМ, 40.000 за пројекат зелена општина, а 70.000 КМ за изградњу новог парка.

„Усвојена је и одлука о забрани држања домаћих животиња на подручју општине Источно Ново Сарајево, али са могућности измјене и допуне. Степен урбанизације је наметнуо обавезу да донесемо ту одлуку, јер се у урбаном дијелу не могу држати домаће животиње“, истакао је Ћосић.

Он је рекао да је обиљежавање хоризонталне и вертикалне сигнализације у надлежности града Источно Сарајево, али да ће заједнички или посебно, општина или град, на паркингу испред дворане у изградњи обиљежити адекватан број мјеста за инвалиде, те ту популацију ослободити плаћања.

Начелник општине Источно Ново Сарајево повукао је са дневног реда приједлог Одлуке о измјени одлуке о безбједности и регулисању саобраћаја на путевима и улицама у овој општини.

 

/Срна/