ИСТОЧНА ИЛИЏА- Ребалансом буџет увећан за око 600.000 КМ

1443

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су данас Нацрт ребаланса буџета у износу од 6.131.653 КМ, што је повећање за 612.810 КМ у односу на план за ову годину.
Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима по завршетку сједнице да је до повећања буџета дошло због наплате непореских прихода који су били планирани у 2016. години од инвеститора „Невесиње путеви“, који је недавно уплатио 364.000 КМ.

Божовић је истакао да је општина од фирме „Марковић инвест“ из Лакташа, која гради нову болницу Источно Сарајево, наплатила 115.000 КМ на име трошкова ренте и 301.000 КМ на име трошкова уређења градског грађевинског земљишта.

Он појашњава да је обрачун био направљен на 770.000 КМ, али да је општина изашла у сусрет инвеститору и дала му све могуће попусте, те да је уплаћено 416.0000 КМ.

„Сва средства која су наплаћена по основу ренте и уређења земљишта за нову болницу Источно Сарјево биће искориштена идуће године у складу са ранијим обећањима за побољшање здравствене заштите грађана“, рекао је Божовић.

На данашњој сједници највише пажње одборника опозиције је изазвала куповина земљишта на локацији спортског игралишта у Војковићима за потребе Фудбалског клуба „Фамос“.

Божовић је објаснио да се у набавку земљишта не улаже 252.000 КМ, како тврде одборници опозиције, већ 36.000 КМ како се наводи у усвојеној скупштинској одлуци.

Он додаје да ће, у складу са уговором који ће се наћи пред одборницима на једној од наредних сједница, страни инвеститор преузети обавезу одржавања спортског комплекса и улагања у омладинске категорије.

Против Нацрта ребаланса буџета гласили су одборници опозиције, који кажу да су збуњени јер једно пише у достављеним документима о буџету, а начелник говори друго за говорницом.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Милица Ристовић Крстић каже да не зна да ли Општинска управа добро припреми материјале на основу којих се одборници припремају за сједницу Скупштине општине, с обзиром на то да начелник говори нешто друго.

Крстићева истиче да нигдје у документу о Нацрту буџета није децидно наведено колико је наплаћено од фирме „Марковић инвест“ по основу ренте и уређења земљишта, док начелник тврди да су та средства на рачуну.

Она каже да је општина из ових средстава планирала само 50.000 КМ за изградњу паркинг простора испред Болнице Источно Сарајево и пита се када ће и гдје остатак бити уложен.

„Начелник каже да ће остатак средстава уложити идуће године, али ми не знамо од чега јер је новац који је наплаћен ребалансом распоређен по ставкама“, каже Крстићева.

Она додаје да се новац даје за куповину паркинга на Добрињи један за шта се издваја 160.000 КМ, а онда се наводи још 200.000 КМ за још неку набаку земљишта.

Крстићева истиче да Божовић има обичај да, када хоће нешто да прикрије и не одговори на питања, прича о томе како Влада Републике Српске не даје новац за општину Источна Илиџа.

 

 

 

/Срна/