ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојена одлука о додјели земљишта ОЦ Јахорина, краће радно вријеме недјељом (ВИДЕО)

950

На наставку редовне 26. сједнице Скупштине општине Источна Илиџа усвојена је Одлука о скраћењу радног времена недјељом од 8 до 13 часова, у свим трговинским, занатским и услужним радњама.

Начелник општине Маринко Божовић истакао је да је општина изашла у сусрет радницима, обезбјеђујући им да недјељу проводе са својом породицом, као што то имају они који, како Божовић каже, раде у државним институцијама.

– То је био циљ и смисао ове одлуке. Ова одлука ће сигурно утицати на пад промета на територији општине, но становници и радници су прије свега неко коме се покушало изаћи у сусрет доношењем Одлуке о скраћењу радног времена – рекао је Божовић.

Начелник Божовић је такође рекао да је његов иницијални приједлог био да радно вријеме буде до 12 часова, но нова скупштинска већина је имала амандман на Божовићев приједлог одлуке, те је продужила радно вријеме за један сат, правдајући тиме што су почетак рада помјерили са 6.30 на 8 часова.

– Скупштинска одлука не одређује морање када неки послодавац треба да почиње са радом, него даје оквир. Постоје неке дјелатности које морају почети са радом врло рано, између осталог, ево, да би прихватили испоруку хљеба – нагласио је Божовић.

На дневном реду Скупштине општине Источна Илиџа нашле су се и тачке, због којих је прекинута сједница одржана 2. 3. 2020. године, због одласка нове скупштинске већине након приједлога начелника Божовића да се те двије тачке уврсте на постојећи дневни ред.

Те тачке односе се на додјелу грађевинског земљишта на Павловцу Олимпијском центру „Јахорина“, за смјештај почетне станице гондоле, и на расписивање лицитације за продају неизграђеног градског грађевинског земљиштва на локалитету Павловац.

Скупштина општине усвојила је одлуку да се додијели 5.5 дунума земљишта Олимпијском центру „Јахорина“, за изградњу почетне станице гондоле, док одлука од продаји 12 дунума земљишта на локалитету Павловац путем лицитације није усвојена.

Начелник Божовић је рекао да је доказана теза да одборници нове скупштинске већине „по памет“ морају ићи на неко друго мјесто и да самостално не могу доносити одлуке, с обзиром на то да су напустили претходну сједницу након приједлога начелника за увођење ових тачака.

– Ми смо ову Одлуку могли, на овакав начин, донијети и прије 10 дана, оног момента када је била заказана Скупштина. Међутим, десио се апсурд да су одборници скупштинске већине напустили Скупштину, затечени неким приједлогом који је, у најмању руку, нешто што се може редовно, у складу са Пословником, предложити на самој сједници. Тиме видимо да људи који су у овом моменту скупштинска већина нису самостални, да не могу да одлучују о интересима општине Источна Илиџа и становника општине. Интегрални приједлог који сам предложио је подразумијевао да се одређено земљиште да у промет, односно да се, у складу са усвојеним буџетом, који је Скупштина општине једногласно усвојила у децембру претходне године, који подразумијева и продају земљишта, остваре одређени приходи којима би се финансирали капитални расходи на територији општине – рекао је Божовић.

Он је такође додао да одборници скупштинске већине не дају да се покрене иницијатива о измјени Регулационог плана који подразумијева да се у буџет општине попуни са између 600 и 800 хиљада КМ, конкретно на Бијелом Пољу.

Начелник Божовић је, због оптужби да представници извршне власти општине врше разне малверзације, предложио да се до наредне сједнице сви представници извршне и законодавне власти општине обавежу да донесу имовинске картоне, и да се једном стави тачка на то ко има и шта од имовине, и како и на који начин је она стечена.

– Ја ћу морати бити у прилици да тужим све оне који, на један потпуно неаргументован начин, покушавају да нанесу љагу на моје име, а при том се налазимо у ситуацији да можемо о њима да прочитамо неке новинске наслове како и на који начин проводе јавне набавке у установама у којима они управљају – нагласио је Божовић.

Одборник СНСД у Скупштини општине Источна Илиџа Небојша Шешлија, рекао је да је скупштинска већина амандмански дјеловала на приједлог одлуке начелника Божовића о додјели локације за смјештај почетне станице гондоле на Павловцу и продају остатка земљишта на тој локацији.

–    – Поништили смо Одлуку о продаји остатка тог земљишта из разлога што сматрамо да ће, када Олимпијски центар донесе одлуку о стварној изградњи, и да је то та локација за изградњу почетне станице, вриједност те имовине бити значајно већа, и да ће општина Источна Илиџа имати веће бенефите за пружање услуга свим становницима наше општине – рекао је Шешлија.

/Катера/

Прилог: ИС радио