СОКОЛАЦ- Депоније дугогодишњи проблем, сваке зиме настају нове

744

Шеф комуналне полиције општине Соколац Бојан Маринковић изјавио је Срни да су дивље депоније дугогодишњи проблем на подручју ове општине који рјешавају редовним санирањем, у сарадњи са локалним Шумским газдинством „Романија“, али да сваке зиме настају нове.

Маринковић је навео да има неколико локација на којима су настале дивље депоније у градском и приградским насељима, које захтијевају хитну интервенцију санирања и чишћења.

Он је истакао да су приоритет санација дивље депоније уз локални пут на скретању према Ћаваринама, у мјесту Казани, на почетку трим-стазе, као и дивља депонија у шуми Малуш уз пут Соколац-Кнежина, у сливу ријеке Биоштице.

Маринковић тврди да најчешће несавјесни грађани из приградских насеља у којима није организован одвоз смећа због уских улица, одлажу кабасти и ситни отпад у касним вечерњим часовима и у вријеме викенда када комунална полиција не ради.

Маринковић истиче да су према дојави грађана који станују у близини те дивље депоније у Казанима, уз пут према Ћаваринама покушавали открити починиоце, али им је то пошло за руком само у неколико случајева.

Он је нагласио да је већ годинама „април мјесец чисточе“ на Сокоцу и да ће и овог прољећа бити саниране све дивље депоније у сарадњи са предузећима и установама чија је дјелатност везана за очување здраве животне средине.

Према његовим ријечима, неопходна је заједничка акција свих у локалној заједници на уређењу животне средине, након зимског периода.

Маринковић истиче да Комунална полиција сваке године уз помоћ локалне управе обнавља оштећене поклопце на шахтовима у граду и да су ових дана већ ушли у поступак избора извођача радова за поломљени бетонски шахт у главној Улици цара Лазара и неколико сличних у градском насељу.

Маринковић каже да ће комунална полиција током „мјесеца чистоће“ обићи све јавне и зелене површине у градском насељу и наложити уклањање свих одлагалишта кабастог отпада и чишћење тих површина.

Директор Јавног комуналног предузећа „Соколац“ Дејан Томић рекао је Срни да су уз комунална предузећа за чистоћу града одговорни и сами грађани, који морају водити више рачуна гдје и шта све бацају.

Он је нагласио да су радници овог предузећа већ кренули са изграбљивањем зелених површина, очистили главну улицу и парк, те да за уклањање дивљих депонија треба организовати ширу акцију према одлуци локалне управе и комуналне полиције.

Технички директор у „Романијапутевима“ Драган Булошчић рекао је Срни да ће први послови које ће сада радити, бити уклањање нагомиланог смећа и отпада у путном појасу свих магистралних и регионалних путева Сарајевско-романијске и Горњодинске регије, поправљање ударних рупа и рупа на банкинама.

Он је истакао да ће радници овог предузећа укључити у чишћење путног појаса и на локалним путевима уколико општине искажу потребу за тим.

Булошчић је навео да су „Романијапутеви“ поставили велике бетонске контејнере за одлагање отпадака, те да проблем настаје када мјештани насеља кроз која пут пролази отпад из својих дворишта и са имања одлажу у њих, а често и око тих контејнера, што ствара ружну слику о овом крају.

Јавно комунално предузеће „Соколац“ према програму заједничке комуналне потрошње одвози смеће на депонију Рудине на подручју сусједне општине Рогатица.

/Срна/