ИСТОЧНА ИЛИЏА- Задовољавајуће стање безбједности

1355

Стање безбједности на подручју општине Источна Илиџа задовољавајуће је, наводи се у извјештају који је усвојила Скупштина општине.
Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је Срни да ће побољшању безбједности знатно допринијети набавка камера за видео-надзор које ће бити обезбијеђене у сарадњи са градом Источно Сарајево.

„У наредном периоду радићемо и на побољшању услова и обезбјеђењу простора за Полицијску станицу Источна Илиџа“, навео је он.

Божовић је истакао да су одборници данас усвојили и План коришћења средстава за унапређење пољопривредне производње, те План обезбјеђења и усмјеравања средстава подстицаја за мала и средња предузећа.

Према његовим ријечима, општина Источна Илиџа је за подстицај пољопривреде обезбиједила 60.000 КМ, а за привреду 55.00 КМ плус средства која ће бити депонована код банке.

„У току је избор банке код које ћемо депоновати 50.000 КМ и које ћемо мултипликовати на 500.000 КМ и дати кредите предузећима који испуне услове, у износу од 5.000 КМ до 100.000 КМ без камата“, прецизрао је Божовић.

Он је подсјетио да је Скупштина општине Источна Илиџа раније донијела низ одлука које су стимулативне за привредне субјекте, а подразумјевају да инвеститори за изградњу објеката у пословној зони названој „Од моста до моста“ могу добити повластице и до 50 одсто ниже када је ријеч о издавању грађевинске дозволе.

Божовић истиче да је инвеститорима пословних и индивидуалних стамбено-пословних објеката у којима се обавља занатска производња и занатске услуге на подручју општине Источна Илиџа, дата могућност умањена плаћања надокнаде за ренту и уређење градског грађевинског земљишта за корисну површину пословног простора до 200 метара квадратних у висини од 90 одсто.

Он је додао да је данас усвојен и Извјештај о извршењу буџета општине Источна Илиџа за 2017. годину, који је показао да је општина позитивно завршила годину када је ријеч о финансијама.

Божовић је навео да је на данашњој сједници Скупштине општине усвојен и приједлог о додјели признања општине Источна Илиџа, а повељу општине добиће фирма „Илиџа путеви“.

 

 

/Срна/