ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО-ИСТОЧНА ИЛИЏА- Смањен притисак ноћу због акумулирања воде за дан

825

Смањена издашност на изворишту „Тилава“, са којег се снабдијевају општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, узрокована је сушом, па се због смањења потрошње воде и акумулирања довољне количине за наредни дан свакодневно приступа пригушењу главног транспортног цјевовода, саопштено је из „Водовода и канализације“ Источно Сарајево.

Из овог предузећа наводе да се пригушење главног транспортног цјевовода реализује од 21.00 до 5.00 часова.

-Пригушење главног транспортног цјевовода првобитно је вршено од 23.00 до 5.00 часова, али како та мјера није давала довољно ефекта пригушењу главног транспортног цјевовода приступа се од 21.00 час – уколико превелика потрошња и залихе воде не захтијевају и раније обарање притиска- навели су из овог предузећа.

У саопштењу подсјећају да је издашност изворишта Тилава смањена са максималних 220 литара у секунди на 74 литра, што је недовољно да би биле снабдјевене двије општине у којима је просјечна дневна потрошња 140-150 литара у секунди /максимална дневна потрошња достизала је и до 180 литара у секунди/, а просјечна ноћна 80 литара.

Посљедица пригушења је смањење притиска и дотока воде у насељима која су на гравитационом цјевоводу – улице Цара Лазара, Цара Душана, дио Карађорђеве, дио Вука Караџиђа, дио насеља Топлик, Доње Младице и мањи дио улица Спасовданска и Хиландарска, као и осталим потрошачима који су на пумпним станицама и резервоарима, осим потрошача који се снабдијевају са резервоара „Криж“, попут Болнице „Србија“.

Из „Водовода и канализације“ демантују спекулације о продаји воде Кантону Сарајево као узроку несташице воде.

-Сарадња предузећа `Водовод и канализација` Источно Сарајево и `Водовод и канализација` Сарајево о продаји воде је прекинута у мају прошле године. Једино мјесто на којем испоручујемо воду Кантону Сарајево је насеље Новаковиђи у Доњем Которцу /10 домаћинстава, што никако не може угрозити водоводни систем/ у замјену за куповину воде од Кантона на превоју Враца гдје нисмо у могућности да снабдијевамо потрошаче из система `Тилава- наведено је у саопштењу.

Будући да се до сада нису сусретали са оваквом ситуацијом, из „Водовода и канализације“ Источно Сарајево поручују да ће у наредном периоду евидентирати све критичне тачке које су имале проблема са снабдијевањем и уложити све расположиве ресурсе за изналажење рјешења како се овакви проблеми не би дешавали у будућности.

Јавност ће бити обавијештена о свим активностима које предузеће буде спроводило с циљем рјешавања постојећих проблема.