ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- ПАЛЕ- Лов на вука у недјељу на Вучијој Луци

331

На Вучијој Луци у општини Источни Стари Град у недјељу, 5. фебруара, биће одржан традиционални лов на вука у организацији Ловачког удружења „Јахорина“ Пале на којем се очекује учешће око 200 ловаца.

Предсједник Ловачког удружења Његош Пољаковић рекао је Срни да се на овој ловно-туристичкој манифестацији очекују ловци са подручја Сарајевско-романијске регије, из побратимских удружења Ужице, Челинац, Јања, као и из семберско-мајевичке регије.

„Лов на вука се организује у групи и на тај начин се већина ловаца налази на унапријед одређеним мјестима познатим као чеке, док се мањи број налази у погону и настоје да покрену дивљач у правцу чека“, навео је Пољаковић.

Окупљање је предвиђено у порти Цркве Светог Пантелејмона на Вучијој Луци у 8.00 часова, гдје ће бити извршена смотра свих учесника, те организован одлазак у лов.

Пољаковић каже да лов зна трајати и до три сата, те да захтијева велику концентрацију људи на чекама гдје ловци прилагоде гардеробу и опрему временским приликама, док ловци који су у погону морају добро познавати терен и бити физички спремни.

Према његовим ријечима, Удружење већ дуже врши прихрану предатора да би правили мању штету племенитој дивљачи и стоци у домаћинставима у непосредној близини локација гдје се вук лови.

Пољаковић је навео да очекују успјешан лов, као што су имали претходних година.

„Лов је повод окупљања, али исто тако размјењујемо искуства, дружимо се, организујемо ловачку томболу и ручак“, рекао је Пољаковић.

Он објашњава да се у лов на вука иде како се не би угрозио опстанак осталих врста дивљачи.

„Популација вука у ловишту Пале је изнад подношљиве бројности, а ове акције, осим ловно-туристичког значаја, важне су и као узгојна мјера за очување популација племенитих врста дивљачи, како је и предвиђено годишњим планом кориштења ловишта“, истакао је Пољаковић.

Ловачко удружење „Јахорина“ основано је 1947. године, али писани трагови о бављењу организованим ловом на Палама потичу из периода од прије Другог свјетског рата.

Од оснивања Удружења ловци су интензивно радили на унапређењу ловства, низале су се бројне радне акције, међу којима изградња појилишта и изношење хране за дивљач у ловиште.

/Срна/