ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- На Брусу отворена нова амбуланта

368

Становницима општине Источни Стари Град, као и посјетиоцима олимпијске планине Требевић и излетишта Брус, од данас ће бити на располагању нова потпуно опремљена амбуланта која, у случају потребе, може ефикасно пружити различите врсте интервенција.

Канцеларија Европске уније у Босни и Херцеговини издвојила је 100.000 КМ за набавку потребне медицинске опреме, канцеларијског намјештаја, те теренског возила које ће омогућити правовремену реакцију у пружању медицинских услуга на различитим теренима.

Амбуланту су отворили шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Саттлер, начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић и директорица Дома здравља Источни Стари Град Татјана Бекрић.

“Као популарна дестинација становника који живе у близини, туриста, и моја омиљена дестинација, Требевић сада може пружити бољу и бржу медицинску помоћ у случају потребе. Нова амбуланта на Брусу, не само да ће грађанима и туристима омогућити брзу и квалитетну медицинску помоћ, већ ће омогућити и боље услове рада за медицинске раднике. Ово је још један конкретан примјер наше подршке БиХ, која доноси позитивне промјене за све грађане ове земље“, рекао је амбасадор Сатлер.

За становнике Источног Старог Града и насеља Брус, који су до сада морали путовати више од 30 километара ради медицинске интервенције, отварање амбуланте има велики значај. Нова амбуланта биће на располагању и бројним туристима који викендом бораве на Требевићу.

“Подршка Европске уније је од изузетног значаја, посебно ако узмемо у обзир да се ради о изразито неразвијеној општини која улаже много напора да створи услове за живот и рад као што је то у развијеним и урбаним општинама. Са друге стране, значај видим и у томе што смо препознати као квалитетни партнери за успјешну реализацију пројеката ЕУ за локалне заједнице“, истакао је начелник Гашановић.

Медицинском особљу амбуланте као и Горској служби спасавања, нова потпуно опремљена амбуланта омогућиће боље услове за рад и ефикасну интервенцију у корист грађана.

“Стављањем у функцију ове здравствене установе велики број људи ће имати могућност да добије услуге примарне здравствене заштите, што је нарочито важно уколико се узме у обзир да је здравство једна од најважнијих услуга коју грађани очекују у јавном сектору”, истакла је директорица Бекрић.

Опремање амбуланте, те набавка теренског возила реализована је у оквиру пројекта “ЕУ за локалне заједнице”. Средствима из овог пројекта у вриједности 1,7 милиона евра, Европска унија финансира велики број интервенција широм БиХ које су од важности за јачање малих заједница и побољшање квалитета живота грађана. Пројекат проводи Центар за промоцију цивилног друштва са партнерском организацијом Хелп.

/општина Источни Стари Град/