ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- Отворена изложба „Рекламирање и оглашавање у старој штампи“

162

Изложба под називом „Рекламирање и оглашавање у старој штампи ‒ не кошта ништа прочитати ову објаву“ аутора Берислава Благојевића отворена је јуче у Источном Старом Граду, а садржи огласе и рекламе из часописа „Зора“, „Врач погађач“, „Отаџбина“ и „Врбаске новине“, који су штампани крајем 19. и почетком 20. вијека, до почетка Другог свјетског рата.

Изложба је реализована у сарадњи Народне библиотеке Источни Стари Град и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Према ријечима аутора, за изложбу је коришћен дио материјала из фондова Народне и универзитеске библиотеке Републике Српске, а нешто и из фондова других библиотека.

Благојевић је истакао да кроз ове огласе и рекламе провијавају хумористичке ноте, које су битне и у данашњем маркетингу, али и да има и озбиљних из аутомобилске, кожарске или текстилне индустрије.

„И прије 100 година били смо конкурентни са Европом, могли смо испратити одређене трендове и у графичкој припреми и техничкој опреми тога доба“, рекао је Благојевић.

Директор Народне библиотеке Источни Стари Град Саша Радовић изјавио је да је циљ ове изложбе да се посјетиоци упознају са развојем маркетиншког приступа кроз одређени период у штампаним медијима.

„Такође, може се видјети и како су оглашивачи кроз маркетиншки приступ, путем новинских чланака, часописа или других штампаних формата покушавали привући пажњу читалаца и потенцијалних потрошача“, навео је Радовић.

Берислав Благојевић је магистар географских наука, а одрастао је и школовао се у Броду, Панчеву и Бањалуци, гдје тренутно живи и ради.

Благојевић је првенствено прозни писац, али пише и поезију, есеје и књижевну критику, а дјела су му превођена на неколико свјетских језика.

/Срна/