ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- Гашановић: Посљедице се већ осјете у туризму

2146

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић изјавио је Срни да од проглашења епидемије на територији Републике Српске у овој локалној заједници није било заражених вирусом корона, али да се посљедице већ осјете у привреди, првенствено у туризму.

Гашановић је истакао да су у овој локалној заједници, поштујући све мјере Републичког штаба и надлежних институција, успјели да очувају позитивну епидемиолошку слику, а са попуштањем мјера труде се да успоставе стање које је у свим сферама живота и пословања било прије епидемије.

„Нажалост, штета од вируса корона је изузетно велика за једну локалну заједницу руралног карактера са статусом изразито неразвијене општине, као што је наша, и опоравак ће сигурно трајати више од двије године“, изјавио је Гашановић.

Он је нагласио да је туризам као окосница привредног развоја ове општине сигурно претрпио највећу штету.

„Требевић истичемо као популарну дестинацију, коју сматрамо покретачем развоја туризма, али су ту и многа излетишта и пружаоци услуга који су највише оштећени. Највећи дио средстава којима располажемо биће усмјерен на помоћ привреди у цјелини. Једна смо од првих општина у Републици Српској која се кредитно задужује да би, што је више могуће, олакшала опоравак, рад и даљи развој привреде у овој локалној заједници“, истакао је Гашановић.

Гашановић је подсјетио да је општина Источни Стари Град, као и већина других, због тренутне епидемиолошке ситуације морала да заустави реализацију неких пројеката који су од великог значаја за развој локалне заједнице, а међу само неким су изградња водоводног система „Хреша“, те оживљавање туристичких потенцијала на Црепољском на Вучијој Луци.

„Ових дана почела је изградња пијаце на Требевићу, а надамо се да ће током љета бити створени услови за њен почетак рада. Замишљено је да се на пијаци продаје искључиво домаћа, здрава храна, произведена на подручју општине Источни Стари Град“, истакао је Гашановић.

Он је рекао да ће контролу поријекла производа вршити Фондација за привреду и рурални развој Источни Стари Град, која координише производњу пољопривредних производа и пружа стучне услуге инжењера пољопривреде.

Гашановић је навео да је, осим пољопривредних производа, на пијаци планирана продаја месних прерађевина, као и млијечних производа, такође од произвођача из ове општине.

„Тржиште је исказало потребу за здравом и у органским условима произведеном храном, без хемијских средстава и минералних ђубрива. Одлучили смо се за овај пројекат јер сматрамо да, осим што је неопходан, свакако је и сврсиходан због развоја туризма, али и саме пољопривреде“, сматра Гашановић.

Он је подсјетио да је општина Источни Стари Град у оквиру пројекта „Развој конкурентности у руралним подручјима“ у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске узела финансијско учешће у износу од 30 одсто и до сада је инсталирано 80 пластеника, чиме је дат значајан допринос развоју пољопривредне производње.

„Пројекат траје пет година и у плану је постављање пластеника за прољећну и јесењу сјетву, а као резултат те производње очекује се повећање приноса и стварање вишкова који ће се продавати на нашој новој пијаци на Требевићу. Тиме је општина обезбиједила тржиште за пласман производа, као и меса, млијека и других прерађевина“, навео је Гашановић.

Гашановић је истакао да идеја о успостављању Пословне зоне „Булози“ постоји одавно и да су за њен почетак изградње стечени услови и интензивно се ради на уређењу и побољшању тог простора.

„У Пословној зони Булози планирана је изградња пословних објеката и хала како фирми из Источног Старог Град, тако и компанија из БиХ које су препознале значај развоја ове зоне и потенцијала за развој предузетништва у овом дијелу општине. Свакодневно добијамо захтјеве фирми које желе да преселе, прошире или покрену бизнис у овој зони“, навео је Гашановић.

У складу са закључцима Штаба за ванредне ситуације Републике Српске и забране окупљања с циљем заштите здравља људи, Гашановић је навео да су били приморани да јубиларну, десету Гастро-туристичку манифестацију „Јагњијада“, пролонгирају за сљедећу годину.

„У вези са наведеним, сви догађаји у општини Источни Стари Град који захтијевају присуство већег броја људи су отказани или помјерени у периоду важења донесених забрана, а у случају промјена јавност ће бити правовремено обавијештена“, истакао је Гашановић.

/Срна/