ОБИЉЕЖЕН ДАН И КРСНА СЛАВА ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА

870

Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је ломљењем славског колача у Саборном храму Светог архангела Гаврила на Палама, обиљежио Дан и крсну славу ове високошколске установе – Светог Јована Богослова.

Декан Филозофског факултета Пале Драга Мастиловић рекао је новинарима да је прослава крсне славе прилагођена тренутној епидемиолошкој ситуацији и обиљежена је скромније у односу на претходне године, али да се Факултет свакако може похвалити постигнутим резултатима између двије славе.

„Од прошле године урадили смо много тога и константно настојимо да идемо у корак са временом и модернизујемо студијске програме. Ове године имамо два нова студијска програма – Студијски програм за историју и археологију, који је једини у региону на коме је могуће студирати историју и археологију истовремено. Очекујемо да се покаже велика заинтересованост матураната за студије археологије, док имамо и нови студијски програм Руски језик и међународни односи“, рекао је Мастиловић.

Он је додао да су данас кренули и са емитовањем првог студентског Интернет радија у Српској, те да су задовољни што су то и постигли и што ће студенти уређивати и водити цијели програм.

Према његовим ријечима, Филозофски факултет је показао друштвену одговорност акцијом „Књигом против короне“, у којој су поклонили више од 40 комплета књига научноистраживачких радова, за 40 школа широм Републике Српске, омогућивши наставницима да путем ових радова побољшају квалитет наставног процеса.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да су Филозофски факултет и његов наставни кадар важни чиниоци Универзитета, те изразио наду да ће ова високошколска установа и ове године уписати велики број студената.

„Филозофски факултет је јако важна чланица Универзитета у Источном Сарајеву и по броју студената који се сваке године уписују, али и по квалитету наставног кадра. Наставници и сарадници Филозофског факултета имају импресивне референце и важни су чланови нашег универзитета“, навео је Кулић.

Градоначелник Источног Сарајево Ненад Вуковић рекао је да Филозофски Факултет има велику значај за Универзитет и град јер овдје борави највећи број студената.

Вуковић је нагласио да за Филозофски факултет Пале често кажу да је чувар најважнијих вриједности српског народа, прије свега, језика и писма, али и историје као једне од главних наука за коначна сазнања и истину.

„Због тога често кажем да је он бисер Универзитета и мислим да Република Српска, град Источно Сарајево и општина Пале морају заједнички наћи начина да стимулишемо средњошколце како би уписали овај факултет у што већем броју“, нагласио је Вуковић, те честитао крсну славу студентима и запосленима на Филозофском факултету на Палама.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је крсну славу студентима, декану и свима запосленима на Филозофском факултету, нагласивши да је ова високошколска установа понос ове локалне заједнице.

„Филозофски факултет својим радом заузео је посебно мјесто на Универзитету у Источном Сарајеву, а ради са много студентске праксе и студентске размјене. НЈихов рад је заиста за сваку похвалу. Можемо само бити срећни и поносни што на подручју наше општине постоји један такав факултет, који, уз све остале, краси будућност, а наш интерес јесте да студенти остану на овим просторима“, истакао је Југовић.

/Срна/