ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- Гашановић разговарао са амбасадором Швајцарске у БиХ

1279

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић разговарао је са амбасадором Швајцарске у Босни и Херцеговини Андреом Раубер Саксер о могућим пројектима који би могли да буду реализовани у овој општини.

На састанку је било ријечи о правцима привредног развоја општине, међу којима је најдоминантнија грана туризам, и пројектима везаним за туристичке потенцијале на олимпијској планини Требевић.

Гашановић је истакао да је један од најзначајнијих тренутака у развоју туристичких потенцијала Требевића било финансирање деминирања на подручју планине и захвалио амбасади Швајцарске у Босни и Херцеговини која је обезбиједила средства за те активности.

„У нашем даљем развоју би нам много значило када бисмо могли да нађемо нове партнере који би помогли развој еколошке заштите и да комуналну инфраструктуру подигемо на виши ниво, јер смо дали приједлог да планина Требевић буде заштићено природно подручје“, објаснио је начелник Гашановић.

„Посједовање планске документације као што су Стратегија развоја општине Источни Стари Град 2017-2020. ,Стратегија руралног развоја општине Источни Стари Град 2017-2020. и Регулациони план уз квалитетну инфраструктуру су основ за реализацију нових пројеката на Требевићу, али и на другим дијеловима општине Источни Стари Град“ , додао је Гашановић.

Амбасадор Раубер Саксер рекла је да општина Источни Стари Град има велики капитал у природи и да је потребно да се том ресурсу посвети пажња.

„Швајцарска у БиХ ради на три кључне ствари; локална самоуправа и развој локалне самоуправе, економија и запошљавање, те здравство, кроз које се покреће локална заједница, а амбасада би подржала пројекте у које би биле укључена дјеца којој би се кроз прогрме и активности повећала свијест о потреби заштите околине”, објаснила је Раубер Саксер.

На састанку је закључено како је могућа сарадња кроз одредјене пројекте и програме кроз које би се могле организовати обуке за дјецу школског узраста,али гдје би се укључиле и друге категорије становништва.