ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ СПОРТСКЕ ДВОРАНЕ У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

1614

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, представници општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, директори средњих школа „Источна Илиџа“ и „28. јуни“, те руководилац ГОПА – Пројекта запошљавања младих Ранко Маркуш потписали су данас Мемеорандум о сарадњи, који подразумијева обезбјеђивање средстава за реконструкцију спортске дворане у Источном Новом Сарајеву.

Пројектом су предвиђени радови на ојачавању конструкције спортске дворане у Источном Новом Сарајеву и стварање предуслова за добијање употребне дозволе.

Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа обавезали су се да ће за ове намјене издвојити по 5.000 КМ, док ће двије средње школе обезбиједити по 6.000 КМ за реализацију овог пројекта.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је задовољство што је, како је рекао, пронађен пут и начин за стављање ове дворане у функцију, те рјешавање проблема и бројних недоумица у овом случају.

„Представници Града Источно Сарајево и општина пронашли су опет заједнички језик, овај пут уз помоћ невладиног сектора, и показујемо да смо сви на истом задатку. Драго нам је што смо, коначно, пронашли начин да се почне са рјешавањем овог проблема“, рекао је Вуковић.

Вуковић је нагласио да проблем спортске дворане у Источном Новом Сарајеву у наредним годинама мора бити ријешен трајно, те да се не смије одустати од намјере да се изгради чврсти објекат. „Ово је добро, али привремено или неко средње рјешење. Настојаћемо да у наредном периоду заједничким снагама помогнемо градњу трајног објекта и трајног рјешавања овог проблема, на добробит наших ученика, али и грађана који живе у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи“, рекао је Вуковић.

Недостатак фискултурне сале у средњим школама „Источна Илиџа“ и „28. јуни“ представља дугогодишњи проблем. Ученици који похађају те школе, часове физичког васпитања раније су изводили у спортској дворани (тзв. балон сали) , која већ неко вријеме није у функцији.  Удружење Срба из Аустралије донирало је још 2015. године средства за реконструкцију балон сале, међутим,  појавили су се административни проблеми и сала до данашњег дана није оспособљена.

На данашњем састанку у Градској управи Источно Сарајево било је ријечи и о још једном великом проблему који годинама оптерећује средње школе „Источна Илиџа“ и „28. јуни“, а то је изузетно висока цијена загријавања простора.

Ове двије школе за гријање годишње издвајају око 130.000 КМ, што представља више од 60 одсто средстава које Град Источно Сарајево издвоји за материјалне трошкове ових школа.

Констатовано је да би рјешавање овог проблема, у сарадњи са општином Источно Ново Сарајево и ЈП „Топлане“ Источно Ново Сарајево, требало да буде приоритет у наредном периоду.