ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- Обиљежавање Дана и крсне славе општине почело синоћ полагањем вијенаца и свечаном сједницом СО

1224

Полагањем вијенаца на Спомен-обиљежју српским борцима из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, синоћ је у Источном Старом Граду почело обиљежавање Дана и крсне славе ове општине – Светог великомученика Пантелејмона.

Вијенце су положили начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, представници града Источно Сарајево, борачких организација ове регије, представници општинских одбора СНСД-а, ПДП-а и СДС-а и представници пензионера.

Гашановић је истакао је да руководство ове неразвијене општине руралног карактера настоји да од ње направи развијену локалну заједницу.

“Настојимо да дамо све од себе да задржимо ову младост, да би овдје једног дана била развијена општина која има основне функције и институције“, рекао је Гашановић.

Он је изразио наду да ће надлежни у Републици Српској имати разумијевања за ову локалну заједницу.

“Наша жеља је да неко разумије гдје се ми налазимо, шта нам је пријеко потребно да би опстали овдје, финансијски и на други начин, а надам се да ћемо успјети да убиједимо наше саговорнике и надлежне институције у Српској да нам помогну више него су то до сада чинили”, рекао је Гашановић.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да је ова општина, мала по броју становника, дала стотну бораца који су живот положили за одбрану Републике Српске.

“Они су положили свој живот да би ми данас уживали у благодетима Републике Српске, коју морамо чувати због њих”, рекао је Лалић и нагласио да се жртва ових бораца не смије заборавити.

Према његовим ријечима, обавеза свих је да се стално сјећају погинулих, да се моле за њихове душе, а не смију се заборавити ни њихове породице.

“Захваљујем руководству општине на њиховом разумијевању, јер иако финансијски слаба, општина даје максимум да би породице погинулих имале осјаћај да њихови родитељи, браћа, мужеви нису свој живот дали узалуд”, рекао је Лалић.

На свечаној сједници Скупштине општине Источни Стари Град уручена су признања заслужним појединцима и колективима.

Обиљежавање Дана и крсне славе општине настављено је данас. Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служи Свету архијерејску литургију у Храму Светог великомученика Пантелејмона, након чега је предвиђена литија око цркве и ломљење славског колача.

 

/Срна/