ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- У току изградња мини-хидроцентрале и реализација значајних пројеката

1118

Финансијски најзначајнији пројекат који се реализује на подручју општине Источни Стари Град јесте изградња мини-хидроцентрале „Миљацка“, чија је вриједност шест милиона КМ, изјавио је Срни начелник ове општине Бојо Гашановић.

Према његовим ријечима, ова хидроцентрала је капацитета три мегавата, годишње производње око девет гигават-часова, а концесија за њену изградњу на ријеци Миљацки додијељена је паљанској фирми „Грин енерџи“.

Гашановић је рекао да би на овом привредном субјекту требало да буде запослено десетак људи, док ће општина од хидроцентрале имати 70.000 КМ годишњих прихода.

„Реализацијом овог пројекта, ова локална заједница имаће два извора напајања електичном енергијом – из Вишеграда и из своје Мјесне заједнице /МЗ/ Булози, гдје се мини хидроцентрала и гради“, рекао је начелник Источног Старог Града, те додао да би радови на њеној изградњи требало да буду готови до краја грађевинске сезоне.

Овај пројекат, према ријечима Гашановића, веома је битан за привреду локалне заједнице, јер када буде у погону, неће се дешавати да општина остане без напајања електричном енергијом, самим тим, што су у овој мјесној заједници у току радови на изградњи индустријске зоне.

„Да бисмо изградили индустријску зону, неопходан је и водовод, тако да је у току расписивање тендера за његову изградњу“, рекао је он.

Он је навео да је у Мјесној заједници Требевић у току изградња зграде за административне потребе ове мјесне заједнице и станичног одјељења полиције Источни Стари Град, укупне вриједности 150.000 КМ, а средства су обезбијеђена из кредитних средстава града Источно Сарајево.

Гашановић је рекао да ће се у овој згради налазити три канцеларије за потребе општине – једна за мјесну заједницу, друга за комуналне полицију, а трећа за урбанизам, како би инвеститорима биле доступне информације у вези са пројектима општине, као и о могућностима улагања у Источни Стари Град.

„Што се тиче станичног одјељења полиције на Требевићу, тренутно разговарамо с министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем о томе да се врати станица полиције у општину“, нагласио је Гашановић.

Према његовим ријечима, у току је припрема споразума са предузећем „Путеви Републике Српске“ о санацији и асфалтирању регионалног пута на дионици Златиште-Брус, чија је вриједност 900.000 КМ.

„Од укупне суме, 450.000 КМ су обезбиједиле општина и Савјет министара, а другу поливину ће финансирати ‘Путеви Српске’. Ових дана би требало да буде потписан уговор, након чега ће бити одабран извођач“, рекао је Гашановић, те појаснио да ће се извођач радова одабрати путем тендера, који ће провести предузеће „Путеви Српске“.

Просперитет ове изузетно неразвијене општине у Републици Српској Гашановић види у развоју привреде, пољопривреде и туризма, тако да ће, како је рекао, ускоро на Хреши бити отворене просторије Фондације за привреду, пољопривреду и рурални развој, која је проглашена организацијом од посебног значаја за општину.

„Општина је заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске реализовала пројекат пластеничке производње, тако да је пољопривредницима инсталирано 13 пластеника“, истакао је начелник Источног Старог Града, те додао да ће пројекат бити настављен и наредних пет година, а биће обухваћено и сточарство и пчеларство.

Према његовим ријечима, у току је издавање употребне дозволе за ватрогасни дом са једним ватрогасним возилом, укупне вриједности 170.000 КМ, у ком ће бити запослено пет ватрогасаца.

Подсјећајући да је општина Источни Стари Град новоформирана, односно да је настала у вријеме грађанског рата у БиХ, Гашановић је рекао да се константно ради на побољшању њене путне инфраструктуре.

„У току је закључивање уговора о санацији и асфалтирању пута Међуши, у вриједности 50.000 КМ. Средства су обезбиједиле општина Источно Ново Сарајево 20.000 КМ, а 30.000 Источни Стари Град“, рекао је он, те додао да је у сарадњи са Владом Републике Српске недавно асфалтиран пут дужине 2,2 километра, према познатом излетишту Црепољско.

 

/Срна/