ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- Ускоро пијаца на којој ће се продавати само домаћи производи

1100

Коронавирус је погодио цијели свијет. И Босну и Херцеговину. Скоро да нема општине у којој нема заражених. Ипак, у Источном Старом Граду надомак Сарајева нема ниједан становник заражен коронавирусом. Начелник Бојо Гашановић каже да је било неколико становника који су били у изолацији, али су негативни на коронавирус.

Најмањи буџет

Једна од најмањих општина у држави има буџет од свега милион марака. Али челни људи општине не сједе скрштених руку. На Требевићу ових дана стручњаци узимају мјере на мјесту гдје ће бити направљена пијаца.

– Поставили смо 40 пластеника. Подијелили смо садни материјал за 200 домаћинстава. На Требевићу, на Брусу, правимо пијацу. Општина ће се задужити пола милиона марака. Стотину хиљада КМ иде за помоћ привреди, а 400.000 на пројекте пољопривреде, пијаце на Брусу. И бићемо сигурни да се ту продају домаћи производи, непрскани и здрави – открива Гашановић.

Гашановић Каже да ништа не препушта случају и да се ситуација с коронавирусом мора паметно искористити.
– Ово је велика шанса за пољопривреду. И зато ми је циљ да се што више земље засије. Запослили смо младе, паметне људе, инжењере који разумију и раде прави посао. И ми смо погођени, скоро 200 људи који су ангажовани на туристичким и угоститељским услугама нам је остало без посла, али нема предаје – каже Гашановић.

Социјално угрожени

У плану је и градња хала на путу Сарајево – Пале, које ће се изнајмљивати привредним субјектима.

– И то је велики пројект од којег ће наша општина имати користи. Да смо направили добар посао, показује и примјер да смо много више уложили у пољопривреду у односу на, рецимо, Пале, које имају буџет од 11 милиона марака. Нисмо заборавили ни најстарије и социјално угрожене. Њима смо подијелили пакете помоћи – говори Гашановић.

У Источном Старом Граду подијељен је расадни материјал другог циклуса који је обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Током акције подијељено је 100 садница по једном произвођачу, а 100 произвођача добило је по 50 садница паприке, 30 садница парадајза и 20 садница купуса.

/Аваз/